2024.04.18. - Andrea, Ilma

Minél hosszabb a harisnya, annál jobban véd visszérgyulladás ellen

A szélütés vagy mûtét után alsó végtagjait mozgatni képtelen beteg esélye visszérgyulladásra úgy csökkenthetõ a legjobban, ha a combhajlatig érõ harisnyát visel.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A gond sokórás utazások résztvevõit és az ülõmunkát végzõket ugyanúgy érinti, mint a betegeket.

Az Edinburgh-i Egyetemen Martin Dennis vezetésével évek óta foglalkoznak azzal, hogy hogyan lehet megvédeni a visszérgyulladás veszélyétõl megvédeni azt a sokmillió embert, akiknél ennek a veszélye kifejezetten nagy. Már maga a gyulladás is kellemetlen, de a szövõdmények esélye valódi életveszély: a visszérben kialakuló véralvadék egy része leválhat, és embóliát okozva halálhoz vezet.

A skót orvosok vizsgálati terve három tanulmányt foglal magába.Az angol nevébõl képzett betûszóval elnevezett CLOTS 1 vizsgálatban azzal foglalkoztak, milyen mértékben védi meg a visszérgyulladástól a combhajlatig érõ harisnya az agyi katasztrófa után megbénult betegeket.

A vizsgálatban 2518 beteg vett részt, akik heveny szélütés miatt három ország 64 kórházában kerültek felvételre. Véletlenszerû kiválasztás alapján a vizsgált személyek fele hosszú harisnyát is kapott, a többiek pedig csak a szokásos ápolásban részesültek.

A visszérgyulladás gyakorisága nem volt kisebb a harisnyával is kezelt csoportban, mint a valamennyi betegre vonatkozó gyógykezelés esetén. Sokszor a hosszú harisnya még az érzékeny bõrû betegeknél kisebesedést is okozott.

A CLOTS 2 tanulmány, melynek eredményeit a kutatócsoport most közölte, a combhajlatig érõ harisnya és a hasonlóan rugalmas, de csak térdig érõ zokni hatását hasonlította össze. Ebbe a vizsgálatba háromezernél is több beteget vontak be, akik legalább egy hónapig viselték a számukra kisorsolt rövidebb vagy hosszabb harisnyát.

Itt a hosszú harisnya a térdzoknihoz képest 31 százalékkal csökkentette a visszérgyulladás kockázatát. A kutatók ennek alapján hangsúlyozzák, hogy a betegeknek mégis a hosszú harisnya viselése ajánlott agyi katasztrófa után.

A CLOTS 3 az alsó végtagot ritmusosan összenyomó, masszírozó harisnya hatásával foglalkozik, eredménye három év múlva várható.