2024.03.29. - Auguszta

A megavárosok globális egészségügyi problémát jelentenek

A gyorsan növekvõ megavárosok, mint Tokió, Mumbai (Bombay) vagy New York, hatalmas egészségügyi kihívást jelentenek a világnak - vélik a Berlinben zajló nemzetközi egészségügyi csúcstalálkozón részt vevõ szakemberek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A megavárosok, amelyek lakossága meghaladja a 10 milliót, egyre több embert vonzanak magukhoz környékükrõl. 2020-ra 27-re emelkedik az ilyen metropoliszok száma, holott 2007-ben még csak 19 volt a világon - mondta el Victor Rodwin, a New York Egyetem munkatársa.

A megavárosok listájának élén áll 35 milliós népességével Tokió, majd Mumbai, Újdelhi, Mexikóváros és Sao Paolo következik. Francisco Armada Perez, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársának elõrejelzése szerint 2025-re minden 25. ember megaváros lakója lesz.

A világszerte jelentkezõ egészségügyi problémák a megavárosokat hatványozottan terhelik. Az egyik gond a fertõzõ betegségek terjedése, különösen azokon a helyeken, ahol hiányoznak a megfelelõ higiénés feltételek. A stresszel terhelt városi életmód gyorsételekkel, dohányzással és alkohollal az olyan krónikus betegségek melegágya, mint a diabétesz, a rák és a kardiovaszkuláris betegségek. Ehhez társulhat még a mozgáshiány, valamint a légszennyezettség növekedése miatt szaporodó légúti problémák is.

Fenyegetést jelent az erõszak terjedése, és a közúti balesetek, sérülések növekvõ száma is. Indiában például minden nap 300 ember hal meg autóbalesetben - idézte az egyik elõadó.

Áprilisban a WHO útjára indított egy nagyszabású kampányt azzal a céllal, hogy ezer város "nyissa meg közösségi tereit az egészség elõtt". Utcákat zártak el a forgalom elõl, bátorították a parkokban való mozgást és a takarítást. A kampány célja az volt, hogy mozgósítsa a városok vezetõit és közösségeit, és felhívja a figyelmet az egészségvédõ programok fontosságára.