2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Esti bevétellel hatásosabb a vérnyomáscsökkentõ

A magas vérnyomás kezelése a test belsõ órájának figyelembe vételével eredményesebb, mert így jobban védi az ereket és a szívet, mint a megszokott, reggeli gyógyszerbevétel.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A gyógyszereket általában reggel vesszük be, és ha több tablettát kapunk, a reggeli adagokat a késõbbiekben csak folytatjuk. Hasznos azonban, ha egy mérõmûszer idõrõl idõre kimutatja az aktuális gyógyszerhatást, mert segít az optimális dozírozásban.

Magas vérnyomás esetén a vérnyomás normális szintre csökkentése jól követhetõ, mert a hordozható vérnyomásmérõ mûszer beállítástól függõen, rendszeresen megméri és memóriájában följegyzi a nyomásértéket.Ezzel a módszerrel kideríthetõ, hogy napszaktól függõen hogyan alakul óráról-órára a vizsgált személy vérnyomása.

Francesco Portaluppi és munkatársai öt évet meghaladó idõtartam során követték 3344, magas vérnyomásban szenvedõ felnõtt vérnyomásának alakulását. A betegek a legkülönbözõbb gyógyszereket szedték, általában két-háromféle készítményt a megfelelõ hatás elérése végett. A spanyol kutatók ismételten végeztek 24 órás vérnyomásmérést, és így figyelték meg a gyógyszerek hatását.

Ez a fontos biológiai adat a napszaktól függõen változik: a legtöbb ember vérnyomása éjszaka 10-20 százalékkal csökken, és vannak, akiknek a vérnyomása ébredés táján emelkedik a legmagasabb szintre.

"A hagyományos eljárás szerint a vérnyomáscsökkentõ gyógyszereket reggel veszik be. Vizsgálatunk azt bizonyítja, hogy ez a megszokott gyógyszerszedési rend nem minden betegnek jelenti a legeredményesebb kezelést" - mondotta a munkacsoport vezetõje.

A MAPEC betûszóval jelölt tanulmány során a többféle vérnyomáscsökkentõ készítményt szedõ betegek egyik csoportja a korábbi módon reggel vette be a tablettákat, de a másik csoport tagjai valamelyik gyógyszerét este szedte.

Azok, akik egyik vérnyomáscsökkentõjüket a többi tablettától eltérõen este vették be, az ötéves megfigyelési idõ során jobb, egyenletesebb vérnyomáscsökkentõ hatást tapasztaltak, és a szív- és érrendszeri események gyakorisága, például az infarktus vagy a szélütés egyharmadára csökkent.