2024.04.24. - György

Napozás helyett napmentes barnulás?

A napsugár bõrrákot okozhat, ezért ha valaki szép barna szeretne lenni, biztonságosabb napmentes barnító szereket használni - ajánlják amerikai rákkutatók és bõrgyógyászok.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A rosszindulatú daganatokkal foglalkozó tudományos társaságok az ultraibolya sugarakat a rákot okozó, de elkerülhetõ külsõ hatások elsõ csoportjába sorolták. Ez magyarázza azt is, hogy kiváltképpen a tizenéveseknek szigorúan tiltják a hasonló sugárzás útján barnító szoláriumok használatát.

Érthetõ, hogy azok számára, akik esztétikai okokból - fõleg a nyári hónapokban - szeretnének szép napbarnítottak lenni, a szakemberek a mind többféle napmentes barnító készítmény alkalmazását javasolják. A legtöbb ilyen, bõrre kenhetõ oldat vagy spray dihidroxiacetont tartalmaz, amely a bõr külsõ rétegében lévõ aminosavakhoz kötõdve adja a napsütötte bõrárnyalatot.

Vilma E. Cokkinides és munkatársai az Amerikai Rákkutatók Szövetségének képviseletében felmérték az amerikai tizenévesek között a napmentes barnító szerek használatát. A vizsgálatban részt vevõ 1600 serdülõ kora 11-18 év volt, és arról kérdezték õket, hogy az elõzõ évben kipróbáltak-e ilyen készítményt. Feljegyezték bõrtípusaikat, korábbi napozási szokásait, esetleges leégésük történetét és körülményeit is.

Mint kiderült, az amerikai tizenévesek 10,8 százaléka már kipróbálta a bõrbarnulásnak ezt a formáját. Többségük a lányok közül került ki, és az idõsebb korosztályhoz tartoztak. A napmentes barnulást alkalmazó tizenévesek családjában általában volt olyan felnõtt, aki így szerzett barna bõrszínt, és jónak tartotta a módszert.