2024.04.16. - Csongor

A végelgyengülés is felkerül a hivatalos halálokok közé a WHO-nál

Az iparosodott világban egyre gyakoribb, hogy a nagyon idõs emberek nem betegség vagy szervi bántalom miatt halnak meg, ezért az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 2011-re valószínûleg felveszi az "öregkort" (a végelgyengülést) is a hivatalos halálokok közé.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Miközben egy évszázaddal ezelõtt 100 ezer emberbõl a korabeli feltételek között még csak 31-nek adatott meg, hogy megérje a 100. születésnapját, addig a 2006-os születésûek közül 100 ezerbõl várhatóan már 1737-en éri meg ezt a magas kort.

A halálokokról vezetett statisztika kulcsfontosságú a közegészségügy számára, mert a járványkutatók pontos adatok nélkül csak találgatni tudják, hogy hány halálesetet lehetne megelõzni. Egy 2005-ös felmérés azonban megállapította, hogy ezen a téren súlyos hiányosságok vannak, mert a WHO 115 tagállamából csak 64 jelentette rendszeresen polgárai halálának okát.

A világ szakértõi jövõre kezdik el frissíteni a Betegségek Nemzetközi Besorolását (ICD), amely több, mint 14 ezer fajta diagnózist tartalmaz. Az ICD revíziója alkalmat nyújt az öregségi végelgyengülés felvételére a hivatalos halálokok közé.

Az 1893-ban elfogadott Halálokok Nemzetközi Listája még csak 161 kórt ismert, így az akkori orvosok dolga jóval könnyebb lehetett - vélekedett a The Washington Post. Az orvosoktól ma elvárják, hogy ne csak a halál közvetlen, de mögöttes okait is ismertessék.

Néhány országban azonban olyan halálokokat is számon tartanak a hivatalos statisztikák, amelyek orvosi szempontból nem tartalmaznak értelmezhetõ információt. Ilyenek a "szívleállás" vagy a "több szervi elégtelenség". Görögországban a halálesetek 26, Dél-Afrikában 39, Egyiptomban 40, Thaiföldön pedig 49 százalékát magyarázzák ilyen, nehezen megfogható okokkal.

Az "elöregedés", a "kimerültség" vagy az "öregkor" viszont már elvben ma is ott szerepel a ICD katalógusában, ám sok államban ezt még mindig nem fogadják el haláloknak és az orvosoknak "pontosításra" visszaküldik a halálozási jegyzõkönyvet, ha ilyen okot adnak meg.

"Az emberi szervezet energiái olykor egyszerûen elfogynak és az elpusztul" - jelentette ki Cheryl Pillips, az Amerikai Gerontológiai Társaság elnöke.

Age Johansson, a WHO Halálozási Referenciacsoportjának svéd vezetõje elmondta, hogy a nagyanyja 107 éves korában halt meg, egy tanyán.

"Egyszerûen elhervadt. Semmilyen problémát nem találtak nála. Semmi baja nem volt, a korát kivéve" - mondta Johansson.