2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Ártalmas lehet a szívre az ultramaratoni futás

Ártalmas lehet a szívizmokra az ultramaratoni futás - állapították meg a liverpooli Countess of Chester Kórház kutatói.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A szakemberek a Lakeland Race elnevezésû versenyen részt vevõ 45 futót vizsgáltak. A sportolók legkevesebb 80 kilométert teljesítettek - részben dombos szakaszokon.

A táv megtétele után a futók 96 százalékánál magas volt a troponin-1 enzim szintje, amely lehetséges kiváltója a szívizom sérüléseinek. A vizsgált résztvevõk 12 százaléka mutatta szívizom-károsodás egyértelmû jeleit, hat százaléknál szívmûködés gyengülését észlelték.

A vizsgált sportolók életkora 26 és 62 év között volt, korábban mindannyian teljesítettek már maratoni vagy ultramaratoni távot. A vizsgálat elõtt egyiküknél sem tudtak szívproblémákról.

"Az ultramaratoni futás sportorvosi szempontból komolyan megkérdõjelezhetõ" - hangsúlyozták szakértõk, hozzátéve hogy a felkészülés az évek során fokozza a halálozás veszélyét.

A maratoni távra heti ötven, az ultramaratonira heti 80 kilométeres edzésre van szükség. Az ideális penzum heti három alkalommal alkalmanként 45-60 percnyi aerob mozgás. Ez azonban kétségtelenül kevés a maratoni futáshoz.