2024.03.29. - Auguszta

Elõször találtak genetikai kapcsolatot a migrén gyakori formájánál

Egy nemzetközi kutatócsoport elõször azonosított olyan örökletes, genetikai kockázati tényezõt, amely a migrén gyakori típusával van összefüggésben.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A genetikai összehasonlításból kiderült, hogy egy apró génváltozat - az rs1835740 jelû - mintegy ötödével növeli a migrén felbukkanásának kockázatát. Ez az allél a 8-as kromoszómán található, és a glutamát nevû hírvivõ molekula felhalmozódásában játszik szerepet az agysejtek találkozásánál (a szinopszisoknál), ami a migrén kirobbanásához vezethet a tudósok szerint.

A most fellelt DNS-szakasz egy olyan gén mellett található (MTDH/AEG-1), amelynek megváltozó aktivitása szabályozza, hogy mekkora mennyiségben keletkezik a glutamátot az agyi szinapszisokról letisztító fehérje. A glutamát felhalmozódásának megelõzésére alkalmas anyag hatékony migrénellenes szer lehetne.

A tanulmány elsõ körében Finnországban, Németországban és Hollandiában hasonlították össze 3 ezer migrénes, valamint 10 ezer nem migrénes ember genomját. A második fázisban az így kapott eredményeket vetették egybe újabb 3 ezer migrénes és 40 ezer migréntõl nem szenvedõ ember genetikai állományával.

Az adatok szerint a migrén az európai nõk 17, a férfiak 8 százalékát érinti, a legtöbb páciens 35 és 45 év közötti.