2024.04.18. - Andrea, Ilma

Pontosabbá válik a mellrákszûrés

Pontosabbá válik a mellrákszûrés egy európai uniós finanszírozással kifejlesztett klinikai munkaállomás segítségével.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az EU 3,1 millió euróval támogatja a HAMAM-projekt keretében zajló, a mellrákdiagnosztika javítását és gyorsítását célzó tevékenységeket. A projekt célja a mellrákdiagnosztikát segítõ olyan munkaállomás prototípusának kifejlesztése, amely képes arra, hogy a különféle képalkotási technológiákkal, mammográfiás vizsgálattal, mágneses rezonancián alapuló eljárással és egyéb technológiákkal kapott képeket ötvözze a beteg adataival.

Az orvosok az eszköz segítségével egymás mellé helyezve tudják összehasonlítani a különbözõ technikákkal kapott képeket, miközben a beteg kórtörténetét és az orvosi vizsgálatok eredményeit is látják. A három éven át tartó projekt 2008-ban indult, tudományos szakemberek, orvosok és informatikai szakértõk közösen dolgoztak azon, hogy a betegek összes rendelkezésre álló adatát egy közös adatbázisba gyûjtsék össze.

A szakmai tanácsadó bizottságot hat uniós tagállam, Belgium, az Egyesült Királyság, Hollandia, Németország, Olaszország és Svédország, továbbá az USA vezetõ mellrákdiagnosztikai szakértõi alkotják. Az eszközt klinikai körülmények között Berlinben, a nagy-britanniai Dundee-ben és a hollandiai Nijmegenben tesztelik.

Az Európai Unióban minden évben 350 ezer esetben diagnosztizálnak mellrákot, amely a nõk körében az új rákos megbetegedések 26 százalékát teszi ki. A rákban elhunyt nõk 17 százalékánál a halál oka a mellrák. A rák elleni küzdelem középpontjában jelenleg a betegség korai felismerése áll, de a nehezen diagnosztizálható esetekben alkalmazható hatékony technológia hiányában a mellrákot egyes esetekben nem sikerül felismerni, vagy a daganatot félrediagnosztizálják.