2024.04.20. - Tivadar

Kétmillió brit gyereknél állapítottak meg helytelenül ételallergiát

Kétmillió brit gyereknél helytelenül állapítottak meg ételallergiát, ezek a gyerekek szükségtelen és lehetségesen veszélyes diétán vannak - hívta fel a figyelmet az állami egészségügyi szolgálatot felügyelõ szerv.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A National Institute for Health and Clinical Excellence (Nice) most elõször iránymutatást adott ki a háziorvosoknak, hogy miként észleljék és diagnosztizálják a gyerekeknél az ételallergiát.

A szervezet rámutatott: 1990 óta 500 százalékkal nõtt az ételallergia miatt kórházban kezelt kiskorúak száma, és a betegség sokkal gyakoribbá vált. Amikor a probléma terjedésének bizonyítékait vizsgálták, a szakemberek észrevették: az ételallergiától szenvedõ betegek száma igencsak túlbecsült.

Mint kiderült, azok közül, akik úgy vélik, ebben a betegségben szenvednek, valójában csak minden ötödik küszködik ételallergiával - fogalmazott a Nice.

Tanulmányok kimutatták: az emberek 17 százaléka hiszi azt, hogy allergiás a tejre. Amikor azonban allergiateszteket végeztek rajtuk, kiderült, csak három százalék szenved ettõl.

Tojásallergiával saját bevallása szerint hét százalék küszködik, a vizsgálatok viszont csak kevesebb mint két százaléknál mutatták ki a betegséget.

A Nice külön hangsúlyozta: a gyerekek esetében a vélt ételallergia bizonyos táplálékfélék, így például a tejtermékek, a magvak és gabonafélék elhagyásához vezetett, ami viszont veszélyeztetheti az étrend kiegyensúlyozottságát, ezáltal pedig életminõségüket.

A gyerekeknek akár az ötödérõl is tévesen tarthatják számon, hogy ételallergiás, ez 2,4 millió kiskorút jelenthet. Szakértõk szerint a szülõk az otthon végezhetõ tesztek és pontatlan iránymutatások alapján "állapíthatják meg" gyerekeiknél az ételallergiát.

Az állami egészségügyi szolgálat keretein belül a szigetországban hónapokba telhet, mire elvégzik a szükséges vizsgálatokat, ezt sokan nem várják ki.