2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Gyógyszeres megelõzéssel jelentõsen csökkenthetõ lenne az újszülöttek HIV-fertõzöttsége

Évente mintegy 400 000 újszülött jön világra AIDS-fertõzéssel, mert az anyaméhben vagy a szülésnél HIV-vírus jut a szervezetükbe, pedig amerikai kutatók véleménye szerint egyszerû gyógyszeres kezeléssel jelentõsen csökkenthetõ lenne a babák fertõzöttségi szintje.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az Alabamai Egyetem tudósai négy afrikai országban - Kamerunban, Elefántcsontparton, a Dél-afrikai Köztársaságban és Zambiában - vizsgálták az általuk alkalmazott, megelõzésre szolgáló eljárás hatását 2007 júniusa és 2008 októbere között.

Közvetlenül a szülés elõtt egyszeri alkalommal nevirapin hatóanyagú gyógyszert adtak a HIV-fertõzött anyáknak, majd ugyancsak egyszeri alkalommal a világra jött babáknak. (A nevirapin a retrovirus elleni - antiretrovirális - szerek csoportjába tartozik, amelyek a humán immundeficiencia vírus fertõzés kezelésére használatosak.)

Arra a következtetésre jutottak, hogy az egyszerû és olcsó eljárással a mostani 30-40 százalékos fertõzés-átadási arányt két százalék alá lehetne csökkenteni. Jelenleg azonban a HIV-pozitív anyáknak alig több mint a fele részesül gyógyszeres kezelésben, pedig a szóban forgó készítmény széles körû alkalmazását a legszegényebb országok is megengedhetnék maguknak.

Az adatok a JAMA amerikai orvosi szakfolyóirat legfrissebb számában jelentek meg a Bécsben zajló nemzetközi AIDS-kongresszushoz idõzítve.