2024.04.19. - Emma

Új szakmai irányelv: az MRI a legjobb a szélütés megállapítására

Sokkal jobb a szélütés megállapítására az MRI, mint a CT - szögezi le az Amerikai Neurológiai Akadémia (AAN) hétfõn kibocsátott új irányelve.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mint a szervezet jelezte, a mágneses rezonanciás képalkotás (MRI) a szélütések 83 százalékát mutatta ki, míg a komputeres tomográfia (CT) csak 26 százalékát.

"Miközben a szélütés diagnózisára jelenleg a CT a standard módszer, az akadémia úgy találta, hogy az MRI vizsgálat jobb az isémiás szélütés által okozott károk felismerésében, mint a CT" - közölte nyilatkozatában Peter Schellinger, a németországi Johannes Wesling klinikai központ munkatársa, aki az új irányelveket megfogalmazó szakértõi csapatot vezette.

A CT röntgensugarak speciális sorozatát alkalmazza, míg az MRI mágneses mezõket és rádióhullámokat használ az adatok beszerzéséhez, valamint mindkettõ számítógépes programokat, hogy megtekinthetõ, elemezhetõ képet állítson elõ a nyert információkból.

"Az MRI bizonyos típusai segíthetnek annak megállapításában, hogy mennyire súlyosak egyes szélütésfajták. Ugyanezek a szkennerek a korai elváltozások megtalálásában is hasznosak. Ez azért fontos, mert kutatások jelezték, hogy a zavar korai felismerése jobb egészségügyi kilátásokhoz vezet" - magyarázta Schellinger.

A legtöbb szélütés isémiás stroke, amelyet az agyban keletkezõ vérrög okoz; az érintett páciensek kilátásai sokkal jobbak, ha három órán belül ellátáshoz jutnak. A szélütés másik típusa, az agyvérzés azonban egészen más kezelési módot igényel.

A szélütés tünetei egészen enyhék is lehetnek, például az arc vagy a végtagok hirtelen zsibbadása vagy gyengesége, váratlanul jelentkezõ zavarodottság, a beszéd vagy a járás zavara, hirtelen fejfájás.

Az irányelvet kiadó AAN egy 22 ezer neurológus és idegtudós szakembert összefogó nemzetközi szervezet.