2024.03.29. - Auguszta

A glükozamin nem enyhíti a hátfájást

Az ízületvédõnek kikiáltott glükozamin szedése féléven át nem bizonyult hatékonyabbnak a krónikus hátfájás csillapításában, mint valamilyen placebo-készítmény adagolása - hangsúlyozzák norvég kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A szakemberek kiemelik, a glükozamin szedése nem sok hatással volt olyan páciensek esetében, akiknél a hátfájást degeneratív artritisz (kopásos eredetû gyulladásos tüneteket produkáló ízületi betegség) okozza, így esetükben a készítmény alkalmazása nem javallott.

Az Oslói Egyetem kutatói Philip WIlkensszel az élen randomizált klinikai vizsgálat során elemezték, hogy 250 huszonöt évesnél idõsebb, krónikus derékfájástól szenvedõ páciensnél milyen hatást eredményez a glükozamin.

A kutatók a készítmény hat havi, majd egyéves szedése után értékelték a páciensek állapotát, akikkel kitöltettek egy részletes kérdõívet. A fájdalom fennmaradásáról, erõsségérõl, s a betegeknél emiatt esetleg kialakuló mozgáskorlátozottságról beszámoló válaszok elemzése alapján a norvég tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy nincs statisztikailag értékelhetõ különbség a glükozamint és a placebót szedõ két csoport között.

"Eredményeinkbõl kiindulva nincs értelme glükozamint szedetni az összes krónikus keresztcsonttájéki kopásos eredetû ízületi bántalmakban szenvedõ betegek esetében" - hangsúlyozza Philip Wilkens kollégáival a JAMA-tanulmányban.

Andrew Avins, a Northern California Kaiser Permanente egészségügyi szervezet szakértõje a tanulmányhoz fûzött kommentárjában a legvalószínûbb magyarázatként azt emeli ki, hogy a glükozamin valószínûleg kevéssé hatékony a krónikus ízületi gyulladás tüneteivel, fájdalommal járó csontbetegség, az oszteoartritisz esetében.

"A hatás nem nagyobb, mint amit valamilyen placebo eredményezhet" - jegyezte meg Andrew Avins.

John Markman, a New York-i University of Rochester Medical Center fájdalomszakértõje "visszalépésnek" nevezte a vizsgálatot, mivel a glükozamin olcsó és más készítményekkel ellentétben kevés a mellékhatása.

Mint rámutatott, az amerikai lakosság 80 százaléka élete során megtapasztalja a hátfájást - e probléma kezelésére az Egyesült Államokban évente 16 milliárd dollárt (3623,6 milliárd forintot) költenek.