2024.04.25. - Márk

Mérgezést okozhatnak a bevásárlótáskákban megtelepedõ baktériumok

Rendszeres, nagy hõmérsékletû mosás hiányában akár halálos mérgezést is okozhatnak a bevásárlótáskákban megtelepedõ baktériumok - mutatták ki amerikai tudósok.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az Arizonai Egyetem kutatói Tucsonban, Los Angelesben és San Franciscóban összesen 84 vásárló szatyrát vizsgálták meg. A bevásárlótáskák felében megtalálták az Escherichia coli (E. coli) nevû baktériumfaj nyomait; ennek veszélyességét jelzi, hogy egy általa kiváltott 1996-os skóciai ételmérgezés 26 ember halálát követelte.

Sok táskában szalmonella-baktériumot is felfedeztek.

A kutatók szerint a talált baktériummennyiség elegendõ ahhoz, hogy komoly, akár halálos megbetegedéseket váltson ki, különösen a gyermekek körében. Véleményük szerint a vásárlók annyira nincsenek tisztában a szatyor heti rendszerességû tisztításának szükségességével, hogy a mérgezõ baktériumok elterjedése már közegészségügyi kockázatot jelent. Egy felmérés szerint a bevásárlótáskát használók 97 százaléka sohasem tisztítja ki azt.

A többször használható, környezetbarát bevásárlótáskák népszerûsége az utóbbi években kiugróan megnövekedett Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, a környezettudatosság terjedésével a vásárlók egyre inkább ezeket a - sokszor jutából vagy polipropilénbõl készülõ - szatyrokat részesítik elõnyben az eldobható mûanyag zacskókkal szemben.