2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kell-e infarktusos betegnek tiszta oxigén?

Tiszta oxigén belélegeztetése nagyobb kockázatot jelenthet, mint amennyi elõnnyel jár szívinfarktus miatt kórházba szállított betegeknek. A korábbi elképzeléseket megcáfoló eredményt a Cochrane Database of Systemic Reviews közölte.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Heveny infarktus következtében õrzõszobába kerülõ betegeket a vérkeringés veszélyeztetett állapota miatt világszerte oxigén belélegeztetéssel kezelik. Ez logikusnak is tûnt, de most kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy itt is veszélyes a megfelelõen ellenõrzött vizsgálatok bizonyítékai helyett jószándékú okoskodásra hagyatkozni.

"Sürgõs, véletlenszerû kiválasztással végzett, jól tervezett vizsgálatra van szükség, hogy tisztázza azt az ellentmondást, mely heveny infarktus miatt a rutinszerûen alkalmazott oxigén lélegeztetés esetleges veszélye, illetve a jelenleg érvényes kezelési irányelvek szerint általánosan elfogadott javaslata között van" - írja Juan Gabello és Tom Quinn a tudományos értekezésben.

Az áttekintõ közlemény három véletlenszerû betegkiválasztással folytatott vizsgálat adatait összegezte. Az összevont elemzés 387 beteg eredményei alapján történt. Az eredmények azt mutatták, hogy az oxigénnel kezelt betegek halálozásának esélye háromszorosa volt az egyébként hasonló módon ellátott, de oxigént nem belégzõ betegekéhez képest.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy mivel a halálesetek száma még így, a három tanulmány adatainak összesített értékelésével sem volt túl nagy, ez csak fölveti az oxigén kezelés veszélyét, de nem bizonyítja azt. Kiemelik, hogy oxigén adása a fájdalomcsillapító igényt sem csökkentette.

"Mivel az infarktus lényege, hogy a szívizomzat egy része valamelyik koszorúér elzáródása következtében nem kap elég oxigént, azt hisszük, jót teszünk, ha a betegnek belélegeztetéssel több oxigént adunk. Ám a látszólagos logikát tényekkel kell ellenõrizni" - nyilatkozta Quinn professzor.

"A szívgyógyászatban több eset igazolta, hogy a közvélemény elfogadta nézetrõl kiderült, a beavatkozás kifejezetten káros. A gondosan elvégzett vizsgálat ezt igazolta bizonyos szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott készítmények használata esetén is" - tette hozzá.

Lehet, hogy itt az oxigén adásának mértéke számít: voltak már adatok, hogy a túl tömény oxigén a koszorúerek összehúzódását okozza és növeli az infarktus nagyságát.