2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Tanulmány: válogat a spermák közt a nõi test

A nõi test tudat alatt válogathat a spermák közt, egyes férfiak magjának lehetõvé téve, míg másokénál akadályozva a teherbe ejtést.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Sarah Robertson, az Adelaide-i Egyetem professzora szerint kutatási eredményei arra utalnak, hogy az ondó olyan "jelzõmolekulákat" tartalmaz, melyek úgy befolyásolják az immunválaszt a nõi testben, hogy az végül elfogadja a hímivarsejteket.

Elõfordul azonban, hogy az - egyébként teljesen egészséges - ondó mégsem váltja ki ezt a változást, ezért a kutató azt feltételezi, hogy a nõi szervezet "válogatós" biológiai párjával kapcsolatban. A kutatás során az is kiderült, hogy a sperma kudarcának nagyobb volt a valószínûsége akkor, ha a megelõzõ három hónapban a nõ teste nem találkozott az adott férfi ondójával.

Robertson szerint a nõi szervezet ellenõrzi a hímivarsejteket, hogy meggyõzõdjön a biológiai kompatibilitásról, mielõtt engedélyezné a megtermékenyülést. A kutató úgy véli, ez lehet a magyarázat arra, hogy látszólag teljesen egészséges pároknál nem sikerül a fogantatás.

A kutatók remélik, hogy munkájuk eredményesebb termékenységi kezelések kidolgozásához és a vetélések megelõzéséhez vezet majd.