2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Egyre gyakoribb a fiatalkori hátfájás

Egyre gyakoribbak a gerincfájdalmak a fiatalok körében, a háttérben sokszor pszichoszociális okok húzódnak - jelentették ki az Európai Ortopédiai Kongresszuson Madridban.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A becslések szerint a felnõttek nyolcvan százaléka szenved élete során valamilyen hátfájásban, a gyermekeknél és a fiataloknál ez kortól függ, de idõsebb tinédzserkorban a panaszokkal élõk aránya elérheti a hetven százalékot is.

Egy spanyol tanulmány szerint a hátfájásos fiatalok teljesen mások, mint a felnõttek.

"Abból indulunk ki, hogy a fiataloknak más kezelési stratégiákra van szükségük, mint az idõsebbeknek" - mondta el Cesar Garcia-Fontecha kutató. Összesen 76, átlagosan 14,1 éves páciensnek az egészségre vonatkozó életminõségét hasonlították össze egyrészt egészséges tinikével, másrészt olyanokéval, akiknek bár vannak fájdalmai, de ezek miatt még nem kerestek fel szakorvost.

A vizsgálatnak érdekes eredménye született: tízbõl kilenc tekintetben a gerincfájdalmakkal élõknek magasabb volt az életminõsége, mint az egészséges fiataloknak, csupán a "testi egészség" kategóriájában volt rosszabb az életminõségük.

Garcia-Fontecha szerint ez az eredmény a pszichoszociális háttér jelentõségére figyelmeztet.