2024.04.18. - Andrea, Ilma

Kombinált terápiával jelentõsen csökkenthetõ a prosztatarák miatti halálozás

Sugárterápia és hormonkezelés megfelelõ kombinációjával 43 százalékkal csökkenthetõ a halálozási rizikó azoknál a férfiaknál, akik nagy kockázatú, elõrehaladott prosztatarákban szenvednek.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kanadai szakemberek a Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának Chicagóban megrendezett éves konferenciáján ismertették eredményeiket.

Mint Padraig Warde kutatásvezetõ, a Torontói Egyetem munkatársa kiemelte, tanulmányuk megdöntheti azt az elterjedt felfogást, mely szerint csak hormonterápiát alkalmaznak az elõrehaladott prosztatarákban szenvedõ férfiak kezelésére. "Úgy találtuk, hogy azok a férfiak, akik a kombinált kezelést kapták, tovább éltek, illetve kisebb valószínûséggel haltak meg prosztatarákjuk következtében, mint akik kizárólag hormonterápiában részesültek" - mondta el Warde.

A prosztatarákos esetek mintegy ötöde tartozik abba a csoportba, amelynél hatásos lehet az új típusú, kombinált kezelés. Ezekben az esetekben a hormonterápia (ADT) célja, hogy csökkentsék az androgén hormonok szintjét a páciensek szervezetében. A tanulmányban 602 férfit kizárólag a standard hormonterápiával kezeltek, 603-at pedig emellett sugárterápiával is.

Hét év elteltével a kombinált kezelésben részesült páciensek 74 százaléka volt életben, míg a csupán hormonterápiát kapott férfiak 66 százaléka élt ennyi idõ múltán. Az ADT-csoport tagjainak 26 százaléka halt meg prosztatarákja következtében, míg a kombinált kezelésben részesült férfiaknak csak 10 százaléka. Utóbbiak átlagosan hat hónappal éltek tovább, mint a kizárólag hormonterápiát kapott páciensek.