2024.03.29. - Auguszta

Az elhízás és a prosztatarák agresszívabb formája között találtak összefüggést amerikai kutatók

A rosszindulatú prosztatadaganat mérete egyenes arányban áll a betegek testsúlyával, és minél nagyobb a tumor, annál agresszívabb a kórlefolyás - derítették ki amerikai kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A detroiti Henry Ford Kórházban végzett hatéves vizsgálat során 3327 olyan páciens esetét elemezték, akik rosszindulatú prosztatadaganat miatt mûtéten estek át.

A pácienseket testtömegindexük (BMI) alapján hat kategóriába sorolták. (A BMI statisztikai mérõszám, amely az egyén magasságát és testtömegét veti össze. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével.). A 24,99 alatti BMI normális testsúlyt vagy soványságot jelent, a 25 és 29,99 közötti testtömegindexszel rendelkezõk túlsúlyosak, 30 és 34,99 BMI elhízásról tanúskodik. A 35 és 39,99 közötti BMI II. fokú elhízást jelent, míg a 40 feletti index súlyos elhízásról tanúskodik. A betegek átlagéletkora 60 év volt.

A kutatók lemértek minden egyes eltávolított tumort. Az így nyert eredményeket összehasonlították a súly szerint kategorizált prosztata-adatbázissal. Mint kiderült, minden egyes BMI-csoportban a betegek testsúlya egyenes arányban volt a tumor méretével.

"Ahogy emelkedik a betegek testtömegindexe, növekszik a tumor mérete is. Eredményeink alapján meggyõzõdésünk, hogy a tumor nagyobb térfogata hozzájárulhat a betegség agresszívebb lefolyásához a magasabb BMI-vel rendelkezõ férfiak esetében" - emelte ki a kutatásokat irányító Nilesh Patil.