2024.03.29. - Auguszta

A BPA-expozíció átprogramozza az emlõ génjeit...

Ha a magzatot születése elõtt BPA (biszfenol-A) vagy dietilsztilbesztrol (DES) hatás érte, a géneket maradandóan átprogramozta az expozíció.: megnövekedett a mellrák kockázata.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A hormonhatású vegyi anyagok, mint a mûanyag-gyártásban széles körben használt BPA (illetve a DES, amit az USA-ban használtak a tehenek tejtermelésének fokozására) felnõtt korban növelik meg rákkockázatot a magzatkorukban ilyen kémiai anyagoknak kitett nõknél.

Ezeket a hormonszerû anyagokat azzal vádolják a tudósok, hogy a természetes hormonok bioszintézisét, lebontását, mûködését megzavarják, emiatt fejlõdésbeli, reprodukciós (szaporodásbeli), idegrendszeri és immunrendszeri problémák lépnek fel az embernél csakúgy, mint az állatoknál.

"A BPA - gyenge ösztrogén, míg a DES - erõs ösztrogén (nõi nemi hormon), mégis - kutatásunk azt mutatja - mindkettõ erõs hatással van az emlõben a génkifejezõdésre. egész életen át" - mondja Hugh Taylor (Yale Egyetem). "Minden ösztrogén, még ha gyenge is, meg tudja változtatni a mell fejlõdését és végsõ soron kiteszi a már felnõtt nõt, akit magzatkorában ért a hatás, mellrák kockázatának."

A kutatás során vemhes egereket tettek ki BPA vagy DES hatásának, majd megfigyelték az utódaikat kifejlett korukban. Amikor elérték a felnõtt kort, emlõmirigyük már nagyobb mértékben termelte azt a fehérjét (EZH2), amelynek emelkedett szintje az embernél is megnövekedett rákkockázatot mutat.

"Bemutattunk egy újabb módot, ahogyan a hormonrendszert megzavaró vegyi anyagok képesek befolyásolni az emlõ fejlõdésének programozását. Kutatásunk eredménye súlyos biztonsági aggályokat vet fel a környezetünkben fellelhetõ hormonhatású vegyi anyagok - mint a BPA - hatására vonatkozóan."