2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Szélütést, szívrohamot okoz a légszennyezõdés

Minden korábbinál erõsebb a bizonyíték, hogy az ipari és közlekedési szennyezõdés szélütést és szívrohamot okoz, ezért az embereknek el kellene kerülniük a szmog belélegzését - közölte az Amerikai Szívtársaság.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A csoport szakértõi szerint a fosszilis tüzelõanyagok - szén, olaj, benzin - elégetése során keletkezõ, finom szemcseméretû égéstermék a legveszélyesebb.

Robert Brook, a jelentés vezetõ szerzõje, a Michigani Egyetem munkatársa hangsúlyozta, hogy még az egyébként egészséges emberekben is akár órák vagy napok alatt közvetlenül növeli a hasonló események (szívroham, szélütés) kockázatát, ha ezeket az apró részecskéket nagyobb koncentrációban tartalmazza a levegõ, amelyet belélegeznek.

Hat év egészségügyi kutatásainak szisztematikus áttekintése megerõsítette, hogy a légszennyezés következtében növekszik az artériák elzáródásának kockázata és kapcsolatba hozható a korábbi halálozással is.

Az apró részecskék hatása alapvetõen közvetett lehet azáltal, hogy gyulladást okoznak, de az sem kizárt, hogy olyan kémiai anyagokat szállítanak, amelyek közvetlenül is károsítják az egészséget. A szervezet válaszreakciói miatt növekszik a rögképzõdés, a trombózis valószínûsége, károsodnak az erek és a keringés, emelkedik a vérnyomás, romlik a szív teljesítménye, mindez végül szívrohamhoz, szélütéshez, illetve halálhoz vezethet.

A szakértõk azt ajánlják, hogy különösen a nagyobb kockázattal élõk, az idõsebb, keringési problémákkal küzdõk figyeljenek az aktuális légszennyezési adatokra, limitálják a szabadban, szennyezett levegõn eltöltött idõt.