2024.04.18. - Andrea, Ilma

Kisebb kalóriabevitellel kitolható az egészséges élettartam

Genetikusok szerint 120-130 évig élhetnénk, de alig vannak emberek, akik századik születésnapjukat is megünnepelhetik. A cél egyébként sem az, hogy tovább éljünk, hanem az, hogy tovább legyünk egészségesek - írja a Science címû tudományos folyóirat.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A világon sok millió ember éhezik, alultáplált. Õk nemcsak szenvednek, de hamar lesznek betegek és korán halnak. Ugyanakkor mind több vizsgálat bizonyítja, hogy ha a táplálék minden szükséges elemet tartalmaz, a kalóriabevitel csökkentésével az élettartam jelentõsen kitolható.

Luigi Fontana professzor egyidejûleg dolgozik Olaszországban és az Egyesült Államokban. Évek óta foglalkozik az öregedés kérdéseivel és most két munkatársával áttekinti az egészséges ételekkel folytatott "éhezés" hatását.

"A nyugati országokban az átlagos életkor 80 esztendõ körül mozog, de túlságosan sok ember csak mintegy 50 évig egészséges. Kutatásainkat azért végezzük, hogy a kalóriafogyasztás csökkentésével, genetikai beavatkozásokkal és gyógyszerek használatával szûkítsük a jelenlegi 30 éves különbséget a várható életkilátás és a várható egészségkilátás között" - mondta Fontana professzor.

A munkacsoport a kalóriafogyasztás 10-50 százalékos csökkentésével mérsékelte különbözõ kísérleti állatokban az inzulinszerû növekedési faktor (IFG-1) és más biológiai tényezõk mûködését. Ennek hatására az állatok lényegesen tovább éltek. A így megfigyelt anyagcsere-változások genetikai mutációkkal párhuzamosan jelentek meg.

A kutatók szerint ezek az állatok úgy éltek hosszabb ideig, hogy az öregedéssel párhuzamosan megfigyelhetõ, kóros állapotok - a szív- és érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganatok, szellemi hanyatlás - tüneteit sokkal ritkábban mutatták.

"A kalóriaszegény kosztot evõ állatok sokáig élnek, anélkül, hogy a korosodással általában összefüggõ betegségekkel kellene bajlódniuk. Szokásos étrenden élõ társaik 94 százaléka rákban vagy szívbetegségben pusztul el. A kevés kalóriát tartalmazó diéta hatására az állatok 30-50 százalékának élettartama és egészsége azonos"- hangsúlyozta a professzor.

"Mind többet tudunk a molekuláris biológiából. Tudjuk, hogy bizonyos ételek és a kevesebb kalória befolyásolja egyes anyagcsere-folyamatok alakulását. Remélhetõleg segíthetünk az embereknek, hogy hosszabb ideig és egészségesebben élhessenek" - mondta a tudós.