2024.04.19. - Emma

Egészségtelen energiaitalok

Életveszélyes is lehet egy agyserkentõként vagy fáradtság ellen elfogyasztott energiaital! – figyelmeztetnek a szakemberek. A túlzott koffein- és taurintartalmú serkentõk ugyanis erõs hányást, mellkasi fájdalmat is okozhatnak. De nem ritka a szapora pulzus, álmatlanság, pánikroham sem.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A koffeinfogyasztáshoz nem szokott felnõtteknek, vagy 18 éven aluli gyermekeknek pedig a túladagolás akár halálos is lehet! Ennek ellenére 2009 februárjától 2010 januárjáig a Nielsen Piackutató adatai szerint 14 milliárd forintot költöttünk energiaitalokra. Ez 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Ráadásul az iskolák büféinek 25, automatáinak pedig 3 százalékában könynyen juthatnak ilyen serkentõszerekhez a gyerekek. – A legtöbb energiaitalban olyan magas a koffeintartalom, hogy az az egészségre káros lehet. A többi összetevõvel, mint a cukor és a taurin pedig – amelyek fokozzák a koffein hatását – túladagolva akár szívmegálláshoz is vezethetnek – magyarázta dr. Martus Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet fõigazgatója, aki hozzátette, ugyanilyen veszélyben vannak a várandósok is.

– A koffein átjut a placentán és az anyatejen is. Magzati növekedészavarokat, spontán vetélést okozhat – figyelmeztetett a szakértõ, aki csapatával 20-nál is több energiaital öszszetevõjének egészségre káros hatásait vizsgálta.