2024.04.25. - Márk

Szakértõk: a vírusokkal való küzdelem folytatódik

A fertõzõ betegségek szakértõi felhívták a figyelmet a pandémiás influenza- és más vírussal szembeni éberség fenntartásának fontosságára a hét végén, egyúttal hangsúlyozták a megelõzés szükségességét is.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mintegy 8000 szakember részvételével kezdõdött meg Bécsben a klinikai mikrobiológiával és fertõzõ betegségekkel foglalkozó, négy napig tartó európai kongresszus.

Albert Osterhaus, a Rotterdami Egyetem virológusa arról beszélt, hogy a vírusok elleni küzdelem jövõje a megelõzésben van, ezért további vakcinakutatásokat sürgetett. Emlékeztetett arra, hogy bár a H1N1 pandémiás vírus Nyugat-Európában visszaszorult, a világ más részein még jelen van, és megbetegít embereket. Európában is felbukkanhat újra - figyelmeztetett. Hozzátette, hogy a világjárvány közben kevesebb figyelem fordult a H5N1, madárinfluenza-vírusra, holott az potenciálisan veszélyesebb.

A kongresszus szakemberei hangsúlyozták, hogy a szezonális influenza vírusa a pandémiás kitörést követõ évben általában erõsebb, mert genetikai állománya frissül, így fertõzõképessége erõteljesebb lehet.