2024.04.18. - Andrea, Ilma

Tanulmány: a szezonális influenza elleni oltás növelhette a H1N1-kockázatot

A szezonális influenza ellen beoltott embereknél nagyobb lehetett 2009-ben a H1N1, pandémiás influenza miatti megbetegedés kockázata - közölték kanadai kutatók. A PLoS Medicine címû internetes tudományos folyóiratban közzétett cikk szerzõi azonban hozzátették, hogy a kapcsolat gyenge a szezonális influenza elleni vakcinálás és az azt követõ pandémiás influenzafertõzés között.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A vancouveri járványügyi központban Danuta Skowronski vezette azokat a tanulmányokat, amelyek összehasonlították a H1N1-vírussal fertõzött emberek elõzetes vakcinálását olyan emberekével, akiknél nem volt nyoma a fertõzésnek. A tanulmányok összesen mintegy 2700 emberre terjedtek ki.

Az elsõ vizsgálat "igazolta, hogy a szezonális vakcina védelmet nyújtott a szezonális influenza ellen, de úgy találta, hogy körülbelül 68 százalékkal növelte a H1N1 miatti megbetegedés kockázatát". A további három tanulmány is alátámasztotta, hogy "nagyobb a valószínûsége a H1N1-fertõzésnek azoknál, akik kaptak szezonális influenza elleni oltást azokhoz képest, akik nem".

A megfigyelt összefüggés "a vizsgált csoportok közötti, nem azonosított tényezõkben lévõ különbségeknek is betudható lehet" - írják közleményükben a szerzõk. Mint a magazin kommentárban hozzáfûzte, hat további tanulmány igen ellentmondásos eredményre jutott a témában, ezért "elhamarkodott lenne a következtetés", hogy a szezonális influenza elleni vakcinálás emelte 2009-ben a pandémiás megbetegedések kockázatát.

A kanadai kutatók emlékeztetnek arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a következõ szezonális vakcina már tartalmaz H1N1 elleni összetevõt is, ami elejét veszi az esetleges kockázatnak, amely a 2009-es szezonális vakcinához köthetõ, az ugyanis - értelemszerûen - még nem tartalmazott ilyen összetevõt.