2024.04.19. - Emma

Egyre jobban értjük a fájdalmat - Felcím: Önálló betegség lehet

Kezdenek leomlani a fájdalom megértésének korlátai. A tudósok és a gyógyszercégek szerint az új megközelítés potenciális új gyógyszereket is létrehoz, amelyek ott támadnak, ahol a fájdalom keletkezik.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Világszerte emberek milliói szenvednek krónikus fájdalomtól, például az idegek, az ízületek vagy az izmok hetekig tartó fájdalmától, miközben sokan nem kapnak enyhülést hozó kezelést, részben amiatt, mert az orvosok viszonylag hiányosan tájékozottak a fájdalom hátterében álló okokról.

Az új képalkotó eljárások - amelyek kiderítették, hogy agyi válaszok állnak a fájdalom központjában - elterjedésével, illetve annak növekvõ elfogadásával, hogy a fájdalom mekkora kiadást jelent a társadalom számára, a tudományos közösség egyre inkább afelé mozdul el, hogy önálló betegségként értelmezze a jelenséget. És ahogy a fájdalom a tünet státusból áttolódik a betegség státusba, a legnagyobb gyógyszergyártók körében is növekszik az érdeklõdés. A Pfizer cégnél például népes fájdalomkutató csoport dolgozik a gyógyszerek egész portfólióján, amelyek közül némelyik meglehetõs izgalmat kelt a területen.

"A tudomány jelentõsen elmozdult" - hangsúlyozta Martin Mackay, a Pfizer kutatás-fejlesztési vezetõje egy interjúban. Elmondása szerint az új technológiák a fájdalom sokkal objektívabb mérését teszik lehetõvé, és az utóbbi években valódi elõrelépés történt a humán genetika és a célpontok feltárása területén.

A tudományon belül is változik a fájdalom megítélése. Irene Tracey, az Oxfordi Egyetem fájdalmat kutató idegtudósa tavaly tett közzé egy tanulmányt, amelyben áttekintette tíz év képalkotó eljárással végzett vizsgálatait, és úgy találta, hogy a krónikus fájdalomhoz funkcionális, szerkezeti és kémiai változások társulnak az agyban. A fájdalom tehát sokkal inkább az agyban jelentkezik, és az erre való válasza kulcs ahhoz, hogy a kín milyennek érzõdik és meddig tart. "A fájdalom nem létezik addig, amíg az agy tudomásul nem veszi. Az egyik dolog, amelyben az agyi képalkotás nagyon jó, hogy elhárítja a jelenséggel szembeni mítoszok és kulturális elõítéletek egy részét" - fejtette ki Tracey egy márciusban, Londonban megtartott szakértõi találkozón. - A krónikus fájdalom megfelel egy betegség definíciójának".