2024.04.20. - Tivadar

Érdemes korábban kezdeni a diabétesz szûrését

A mostani 45 év helyett akár tíz évvel korábban érdemes megkezdeni a 2-es típusú cukorbetegség szûrését, különösen a túlsúlyos embereknél - ajánlják tanulmányukban amerikai kutatók.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A The Lancet címû orvosi folyóirat legfrissebb számában közzétett jelentés megállapítása szerint költséghatékony lehet a 2-es típusú, felnõttkori diabéteszre való idõszakos szûrés, ha már 30-45 év között elkezdik, majd három-öt évente megismétlik.

Richard Kahn, az Amerikai Diabétesz Szövetség munkatársa matematikai modellt alkalmazott hétféle szûrési stratégia összehasonlítására. A szûrés kezdetének idõpontja ezekben 30 és 60 év között változott, illetve a magas vérnyomás diagnózisához kötötték, gyakorisága hat hónaptól öt évig terjedt. A modellek közt szerepelt a szûrés teljes mellõzése is.

A tanulmány 325 ezer fõs, nem cukorbeteg, 30 éves populációból indult ki. A modellanalízis azt mutatta, hogy a 30-45 év között megkezdett 2-es típusú diabéteszre vonatkozó rendszeres szûrés költséghatékony, csökkenti a szívrohamok és más, cukorbetegséggel összefüggõ szövõdmények elõfordulását.

Becslések szerint jelenleg 5,7 millió amerikainak van úgy 2-es típusú diabétesze, hogy nem tud róla.