2024.04.20. - Tivadar

A HIV-fertõzéssel párosuló tbc új világjárványt okozhat

A szakembereket egyre jobban aggasztja annak lehetõsége, hogy a HIV-fertõzés és a tüdõvész halálos kombinációja a világ következõ nagy egészségügyi válságát okozza.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi szervezet felhívta a figyelmet Lesothóra, ahol a harmadik legmagasabb a HIV-fertõzések, és a negyedik legmagasabb a gümõkóros esetek elõfordulása a világon. Helen Bygrave, az MSF orvoskoordinátora úgy becsülte, hogy a lesothói tbc-s betegek 80-90 százaléka HIV-fertõzött, és gyógykezelésüket a szegénység mellett az országot elborító erõszak is nehezíti.

Lesotho egyike a világ öt azon országának, ahol a legrövidebb ideig élnek az emberek: az amerikai külügyminisztérium mindössze 40 évre becsüli a kis fekete-afrikai országban várható átlagos élettartamot, az MSF pedig még ennél is rövidebb, átlagosan 36 évet jósol a lesothóiaknak.

"Komoly figyelmet kell fordítani az együttes tuberkulózis-HIV-fertõzésre, mert ez új járvány kiindulópontja lehet" - figyelmeztetett Michel Sidibe, az ENSZ AIDS elleni programjának vezetõje is.

A Dél-Afrika által körülvett, hegyvidéki királyságban vannak olyan HIV-fertõzött tbc-s betegek, akiknek öt órát is gyalogolniuk kell, hogy eljussanak egy klinikára, ahol megfelelõ gyógykezelést kapnak. Nemcsak a távolság, de az útonállók miatt sem szívesen indulnak el, gyakran megesik, hogy a nõket megerõszakolják - mondta el az egyik érintett beteg, egy 21 éves asszony.

Dél-afrikai bányákból hazatért, HIV-pozitív lesothói vendégmunkások hurcolták be a tuberkulózis egy olyan formáját, amely ellenáll a betegség gyógyítására használt, szokásos antibiotikum-koktélnak. Az elsõ ilyen páciens egy 47 éves nyugdíjas bányász volt, aki biztos abban, hogy a szomszédos országban fertõzõdött meg. Jelenleg napi átlagban 49 tablettát szed, hogy betegségét féken tartsák, mert szervezetét multidrogrezisztens tbc támadta meg.

Azok az emberek, akiknek HIV-fertõzés miatt legyengült az immunrendszerük, különösen fogékonyak a tbc-re, amelyet egy - rendszerint a tüdõt megtámadó - baktérium okoz. A betegség a levegõben cseppfertõzéssel terjed, ha a beteg köhög vagy tüsszent.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évente a világon közel 9 millió új tbc-fertõzést jeleznek és 1,5 millió ember hal meg a betegségben, holott a tuberkulózis egy mindössze hathónapos antibiotikum-kúrával gyógyítható lenne, amelynek költsége mindössze 20 dollár (mintegy 4000 forint). A WHO ugyanakkor elismerte, hogy az egykor hatásos gyógyszereknek ellenálló baktériumtörzsek nagy kihívást jelentenek a tbc leküzdésére kifejtett globális erõfeszítésekben.