2024.04.19. - Emma

Idõs beteg gyakran nem a megfelelõ gyógyszert kapja

A kórházak sürgõsségi osztályain kezelt idõs emberek sokszor egyáltalán nem olyan gyógyszeres kezelésben részesülnek, amilyenre szükségük volna. Sok millió betegfelvétel adataiból származó vizsgálat eredményeit az Academic Emergency Medicine közölte.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az iparilag fejlett országok társadalmaiban mind több az idõs ember, akik sok gyógyszert szednek és gyakorta kerülnek gyógyintézetbe.

Az Egyesült Államok kórházaiban 2000-2006 között betegek millióit kezelték és a biztosítók, illetve a kórházak együttmûködésével William J. Meurer és munkatársai kigyûjtötték a 65 évesnél idõsebb betegek kórtörténetét. Az így kirajzolódó statisztika a legpesszimistább szakembereket is meglepte.

Csaknem 19,5 millió idõs beteg, vagyis a sürgõsségi osztályokra beszállított emberek 16,8 százaléka, a vizsgált hat év alatt legalább egyszer, de gyakorta több alkalommal is kapott olyan gyógyszert, mely valószínûleg kárára vált. A valóság erõsen eltér a Vészhelyzet és más tévésorozatokban ábrázolt, látványos helyzetektõl.

"Vannak gyógyszerek, melyeket feltehetõleg nem jó döntés idõs betegnek adni, mert a remélt hatást messze túlhaladja a kedvezõtlen mellékhatások kockázata" - mondotta Meurer.

A nem megfelelõ gyógyszerválasztás 86,5 százalékát tíz készítmény jelentette. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az összes rossz gyógyszerválasztás 40 százaléka két készímény volt, tehát már ezek forgalmának visszaszorításával sokat javíthatnának a helyzeten.

Az egyik, idõs betegeknek veszélyei miatt nem javasolt gyógyszer erélyes nyugtató, melynek gyakori mellékhatása kiszámíthatlan helyzetet teremthet a kórházi õrzõszobában. A másik készítmény gyulladáscsökkentõ, fájdalomcsillapító. Ennek használata a korosodó betegek számára ugyancsak nem javasolt.

A vizsgálat vezetõje arra is fölhívja a figyelmet, hogy a nem kívánatos események ritkábban fordultak elõ ott, ahol a gyors döntésben fiatal orvos, rezidens is részt vett. Ez valószínûleg annak köszönhetõ, hogy õk tájékozottabbak az új gyógyszerek mellékhatásaival kapcsolatban.