rss
adó 1 százalék, adóbevallás adószám, 1ado, alapítvány, egyesület, adó1százalék
  • A cékla nagyon jó hatással van a szervezetünkre

  • A cékla nagyon jó hatással van a szervezetünkreA cékla elég elfeledett zöldség, a legtöbben csak savanyúságként ismerik, és nem tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget. Azonban a cékla rendkívül egészséges, nagyon jó hatással van a szervezetünkre, és sokféleképpen elkészíthető. A céklában nagy mennyiségben találhatóak értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin. Nemcsak a gyökerét, de a zsenge leveleit is meg lehet enni, például salátába keverve. Lássuk, milyen jótékony hatásai lehetnek!

    A cékla nagyszerűen javítja a vérkeringést, többek között az agyunkban is, ez, illetve a benne található vegyületek rendkívül hasznosnak bizonyultak a idegrendszer egészségének megőrzésében. A cékla rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a különböző típusú demenciák, így az Alzheimer-kórrizikóját, és a memóriánkat is élesen tarthatjuk. Vérkeringést javító hatása mellett olyan anyagokat (nitrátokat) is tartalmaz, amelyek a szervezetünkben átalakulva a vérnyomást is csökkentik.

    A magas vérnyomás számos súlyos betegséggel áll összefüggésben, például a stroke-kal, szívrohammal is. A céklában lévő fitokemikáliák, illetve antioxidánsok, például a bétacianin igen erős daganatellenes hatásokkal rendelkeznek. Kutatások szerint ez a vegyület jelentős mértékben képes lelassítani a tumorok növekedésének ütemét. A cékla hatásosnak bizonyul a prosztata-, az emlő-, a bélrendszeri, a tüdő- és a hererák elleni küzdelemben.


    A cékla nagyon jól javítja az erőnlétet, teljesítményt és a kitartást, ezért érdemes azt fogyasztani komolyabb fizikai igénybevétel előtt. Ez a hatása szintén a benne található nitrátoknak köszönhető, mert azok a szervezetbe jutva átalakulnak, kitágítják a vérereket és fokozzák a véráramlást, így a sejtekhez több oxigén és tápanyag jut el.

    A céklában található tápanyagok, többek között például a kalcium, a mangán, a réz, a magnézium és a vitaminok erősítik a csontokat és a fogakat. Ez nemcsak a magas tápanyagtartalomnak, de azok egyedi kombinációjának is köszönhető, ugyanis így könnyebben szívódnak fel az értékes nyomelemek és ásványi anyagok.

    Mivel a céklának magas a vastartalma, az egyik legnagyszerűbb élelmiszer, melyet a vérszegényeknek, illetve az arra hajlamosaknak érdemes enni. A céklában található réz és C-vitamin ráadásul segíti a vas felszívódását is.

    A máj működését, a méregtelenítési folyamatokat is támogatja a cékla, valamint csökkenti a zsírmáj kialakulásának rizikóját is. Bizonyos fitokemikáliák, például a methionin nevű pigment, stimulálják, élénkítik a máj sejtjeit, így azok hatékonyabban tudnak küzdeni a felhalmozódott méreganyagok ellen.

    Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és vérkeringést fokozó hatásainak köszönhetően a cékla nagyon jó hatással van a bőrünkre is, a segítségével sikeresen küzdhetünk a pattanások, furunkulusok és egyéb bőrproblémák ellen, magas antioxidáns-tartalma pedig az öregedés első jelei ellen véd. A cékla rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a bőr folyamatos megújulását, ennek hatására a bőrünk egyenletesebb árnyalatú, ragyogóbb, egységesebb megjelenésű lesz.



    Forrás: www.hazipatika.com


  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A hosszú fogyókúra egészségtelen is lehet?

    A környezetszennyezõ szerves anyagok, melyek a szervezetünkbe jutnak, a zsírszövetben elraktározódnak és fogyókúra közben kiszabadulva, mérgezõ hatásuk érvényesülhet.

    A tartós, szerves környezetszennyezõk ma már mindenfelé megtalálhatók. Mivel nem bomlanak le, ezért fölhalmozódnak, nemcsak a természetben, hanem az állati és emberi szervezetben, illetve az ételláncban is. A tartós, szerves környezetszennyezõk egy részét rovarirtóként használják, mások ipari folyamatok során keletkeznek, oldószerek, gyógyszerek vagy PVC gyártása közben.

  • Maradandó károsodást okozhatnak a toronyszerû lábbelik?

    Azok a nõk, akik a legújabb divat szerinti cipõket vásárolják, nagy árat fizetnek majd késõbb, az ortopéd orvosok szerint. A toronyszerû lábbelik elképesztõen népszerûek Milánó, London és New York kifutóin.

    A külsõség azonban nem olcsó mulatság, akár a cipõ áráról, akár a késõbbi orvosi kezelésrõl beszélünk. Az Ausztrál Ortopédiai Szövetség alelnöke, Brenden Brown elmondta: az "ijesztõ" kreációk maradandó károsodást okozhatnak viselõjüknek. "Megkérdõjelezem a tervezõk elmeállapotát." - mondta Brown. "Hamarosan csoportos bírósági keresetek tömkelege várható."

  • Csökken a cukorbetegség kockázata magnézium szedésének növelésével

    Elegendõ magnézium fogyasztása segíthet megelõzni a cukorbetegség kialakulását - vélik amerikai kutatók.

    Az Észak-Karolinai Egyetem szakemberei új kutatásukban rámutatnak arra, hogy mintegy felével csökkenhet a cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál az embereknél, akiknek bõséges mennyiségben jut be magnézium szervezetükbe akár mindennapi ételeiken keresztül, akár vitamin kiegészítõként.

  • Fogápolás: a rossz lehelet - elkerülhető!

    Fogápolás: a rossz lehelet - elkerülhető!A rossz lehelet valóban kellemetlen, ráadásul az egész környezetünkre kihat! Okozhatja étel, ital, de akár a cigaretta is.

    Érdemes előre gondolkodni és elkerülni a kínos helyzeteket, mivel nem csak megszüntetni tudjuk a szájszagot, de megelőzni is!

    Néhány módszerrel segítünk abban, hogy mindig friss lehelettel mondhassuk el a véleményünket!

  • A soványság és az elhízottság is befolyásolja a várható életkort

    Másfél millió ember adatai alapján elmondható, hogy mind a túlsúly, mind a túlzott soványság rosszat tesz az egészségnek és megrövidíti az életkilátásokat. Amerikai kutatók 19 nagy tanulmány eredményeinek összesítése alapján számolták ki, hogyan hathat a testsúly a várható élettartamra.

    Születési adottságaink, körülményeink és életmódunk, valamint betegségek egész sora befolyásolhatja a testsúlyunkat, de azt is érdemes végiggondolni, hogy maga a testsúly milyen elõnyt vagy kockázatot jelent.

  • Szoláris keratózist okoz a sok napozás

    A napfény hasznos a számunkra, csakhogy elõbb szoláris keratózist, majd bõrrákot okozhat. Ebben az esetben is igaz, hogy idõben kell elkezdeni a betegség kezelését. Erre ma már megfelelõ krém áll a rendelkezésünkre.A szoláris keratózis lapos, hámló, érdes felszínû növedék a bõrön, melynek nevében is benne van, hogy a kiváltó tényezõ a napsugárzás.

    Elõször egy kicsi, érdes elváltozás jelenik meg, amit inkább lehet tapintással érzékelni, olyan, mintha smirglipapírt tapintanánk.

  • Az internet segít az agy karbantartásában

    Az internetes szörfölés segíthet élesen tartani a középkorúaknak és idõsebbeknek memóriájukat, állapították meg amerikai kutatók.

    A Los Angeles-i Kalifornia Egyetem (UCLA) kutatói mágneses rezonanciás készülékkel vizsgálták a kísérletben résztvevõ emberek agyi aktivitását, miközben azok a világhálón böngésztek. "Azt láttuk, hogy azok, akiknek már volt internetes gyakorlata, nagyobb agyterületüket használták a keresések közben. Ez arra utal, hogy az internetes böngészés edzi az agyat, vagyis aktívan és egészségesen tartja.

  • Ezért indítsuk a reggelt egy pohár citromos vízzel

    Ezért indítsuk a reggelt egy pohár citromos vízzelMielőtt bármit csinálna, igyon reggel egy pohár citromos vizet. A citrom több okból is kamrád állandó lakója kellene, hogy legyen, hiszen azon kívül, hogy sok benne a C-vitamin, remekül tisztítja az elsavasodott, mérgekkel teli szervezetet (lúgosít!), a májat, serkenti az emésztést...A legjobb hatás eléréséért reggel fogyaszd langyos vagy meleg vízben kb. fél citrom levét elkeverve, aztán a nap folyamán, amikor csak jól esik. A víz és citrom keveréke igencsak energizáló ital, számos jótékony hatása van a szervezetre nézve.

  • Nincs még használható mûmáj, kevés a donor

    Túl kevés a donor az akut vagy krónikus májgyengeségben vagy karcinómában szenvedõ betegek májának transzplantációjához. Ugyanakkor a harminc éve tartó kutatások sem járnak sikerrel abban, hogy a beteg máj munkájának gépi megerõsítésére vagy a szerv pótlására megfelelõ módszert találjanak a tudósok. Az eddig kifejlesztett szerkezeteknek többnyire nem volt pozitív hatásuk az emberi szervezetre - jelentette ki Andrew Burroughs brit kutató a nyolcezer meghívott részvételével zajló Európai Májkonferencia (EASL) alkalmából tartott sajtótájékoztatón Bécsben.

  • A gyomorfájdalom leggyakoribb oka a helytelen táplálkozás

    Sokan küzdenek gyomorfekéllyel, gyomorproblémákkal, és nem is gondolnák, hogy ennek a legtöbb esetben a helytelen táplálkozási szokások, és a túl gyakori étkezés állhat a hátterében. A ráevés az egyik legtipikusabb hiba. Gondoljunk csak bele: megettük a reggelit, mondjuk egy sonkás-sajtos szendvicset. Ennek az ételnek a megemésztéséhez a gyomornak kb. 4-5 órára van szüksége: ekkor ürül ki, s ekkor lesz kész újra munkába állni. Mi viszont nem várunk ebédig, hanem bekapunk tízóraira egy túrós táskát, pedig még ki sem ürült a gyomrunk.

  • Dohánynövénnyel a rák ellen

    Chicago - Dohánynövénybõl készült, személyre szabott vakcina segítheti a limfómával küzdõ embereket amerikai kutatók bejelentése szerint.

    Génmódosított dohánynövényekkel termeltetik a kutatók azt a vakcinát, amellyel saját tumorsejtjeikkel szemben immunizálhatók a rákos páciensek. "Ez az elsõ eset, amikor azért termeltetnek fehérjét egy növénnyel, hogy azt emberbe injektálják" - mondta Ron Levy a kaliforniai Stanford Egyetem munkatársa, akinek eredményei a Proceedings of the National Academy of Sciences címû tudományos kiadványban jelentek meg.

  • A jó iskolai programok egészségesebbé teszik a gyerekeket

    Ha a gyerekek az iskolában kapott ételhez az egészséges étkezéssel kapcsolatos ismereteket is megkapják, tanulmányi teljesítményük javul, testsúlyuk pedig csökken. Az évek óta folytatott HOPS tanulmány eredményeit az American Journal of Public Health közölte.

    A jómódú országokban mind a gyerekek, mind a felnõttek többet esznek, mint amennyire szükségük van. Ezért évrõl évre növekszik az elhízottak aránya, és ez az elemi iskolákra és a munkahelyekre is igaz.

  • A vitamintabletták nem elõzik meg a szívbetegségeket

    Washington - Sem a C-vitamin, sem az E-vitamin nem csökkenti étrend-kiegészítõként szedve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, beleértve a szívrohamot és a szélütést is - állítják tanulmányukban amerikai kutatók.

    A vitamin-étrendkiegészítõk hatását vizsgáló tanulmányban összesen 14 641 orvos vett részt, valamennyien ötven év fölötti férfiak, akik átlagéletkora 64 év volt. A tesztalanyok nyolc éven át C-vitamint, E-vitamint, mindkettõt vagy placebót szedtek.

  • Fájdalom nélküli oltás tapasszal

    Hamarosan elfelejthetik félelmüket azok, akik eddig tartottak az injekciós tûtõl, mert egy japán kutató kidolgozta a fájdalommentes oltás módszerét.

    Az új injekciós tû valójában egy 1,5 centiméter átmérõjû kör alakú lapka, amely 300 apró pöttynyi tût tartalmaz. Az injekciós tapasz úgy juttatja be a szervezetbe a hatóanyagot, hogy nem sérti fel a bõr középsõ irharétegét. Kandzsi Takada farmakokinetikus, a kiotói gyógyszerészeti egyetem munkatársa arra keres megoldásokat, miként lehet különbözõ hatóanyagokat bejuttatni az emberi testbe.