rss
adó 1 százalék, adóbevallás adószám, 1ado, alapítvány, egyesület, adó1százalék
  • Indítsuk a napot citromos vízzel!

  • Indítsuk a napot citromos vízzel!Hajlamosak vagyunk napjainkat kávéval vagy teával indítani, pedig egy adag meleg citromos víz csodákat tesz szervezetünkkel. Nem is kell feltétlenül melegnek lennie, de a víz legyen tiszta, amit egy forralással tudunk a legegyszerűbben elérni. Íme néhány ok, hogy rászokj erre a reggeli itókára. A citrom tele van C-vitaminnal, ami köztudottan immunerősítő és gyulladáscsökkentő. Szaponinok is találhatóak benne, amik távol tartják az influenzát és a megfázást. És nem utolsósorban az aszkorbinsav segíti a vasfelszívódást is, aminek jelentős szerepe van az immunrendszer működésében.

    - Bár az íze miatt azt hinnéd, hogy savasít, a citrom valójában lúgosítja a szervezetet.

    - Segíti az emésztést. A citromban található flavonoidok érik el ezt a hatást. Megtisztítják és stimulálják a májat, valamint a citromlé támogatja a gyomorban található hidroklórsav munkáját, ezzel is segítve az emésztést.

    - A C-vitamin és a citromban található többi antioxidáns gátolja a szabad gyökök pusztítását. A szabad gyökök okozzák az öregedés legtöbb jegyét, így a ráncosodást is, az antioxidánsok viszont ellenük dolgoznak késleltetve a bőr öregedését.

    - A C-vitamin gyorsítja a sebek gyógyulását és segít karbantartani a kötőszöveteket, csontokat és a porcokat.

    - A reggel elfogyasztott meleg citromos víz serkenti az emésztést, és eltünteti az éjszaka folyamán a véredben lerakódott mérgező anyagokat.

    - A citromlé energiával látja el a szervezetet, ahogy belép az emésztőrendszeredbe. Csökkenti az idegességet és a depressziót. A citromnak már az illata is megnyugtatja az idegrendszert.



  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A jó és a rossz szénhidrát

    Fogyókúra-programigazgatók és táplálkozástudósok tucatjával állítják össze a szénhidrátban szegény, vagy sok szénhidrátot tartalmazó étrendeket. Ám nem csak az számít, hogy mennyi szénhidrátot eszünk, hanem az is, hogy a sokféle szénhidrátból mit fogyasztunk és milyen arányban.

    Dr. Matos Lajos szívgyógyász professzor foglalja össze: miért fontos, hogy étkezéskor figyelemmel legyünk a különféle szénhidrátoknak a szervezetre gyakorolt hatására.

  • A dadogással összefüggõ géneket találtak

    Három gén és a dadogás kapcsolatát igazolták amerikai kutatók a New England Journal of Medicine címû szaklap szerdai számában megjelent tanulmányukban.A tudósok szerint a gének közül kettõt az agysejtek arra is használnak, hogy a hulladékot újra feldolgozzák, a harmadiknak nem ismerik más szerepét. "Ez az elsõ tanulmány, amely meghatározott génmutációkat jelöl meg a 3 millió amerikait érintõ zavar, a dadogás lehetséges okaként" - tudatta közleményében James Battey, a National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD) igazgatója.

  • Csodaszer a prosztatarák ellen

    Angliában évente tízezer férfi betegszik meg prosztatarákban. Brit kutatók most újfajta gyógyszerrel próbálják kezelni ezt az igen agresszív rákbetegséget, mely elsõsorban a 70 év feletti férfiakat támadja meg.

    Két-három év múlva akár tablettában is bevehetjük a csodaszert, amely életet nem ment, de csökkenti a fájdalmakat és növeli a beteg várható élettartamát.

  • Nem is gondolnánk, hogy ezektől a dolgoktól is éhesek lehetünk

    Nem is gondolnánk, hogy ezektől a dolgoktól is éhesek lehetünkAz éhség nagyon összetett érzés, melyet az agy és a hormonrendszer együtt működve irányít. Azt, hogy mennyire vagyunk éhesek és mikor, meglepően sok dolog befolyásolhatja. Légkondicionáló: Télen általában több kalóriát fogyasztunk el, mint nyáron, a hidegben ugyanis több energiára van szükségünk ahhoz, hogy egyenletesen melegen tartsuk a szervezetünket. A légkondicionálónak sajnos ugyanolyan hatása van, mint a kinti hideg levegőnek, vagyis még akkor is többet eszünk a hatására, ha nincs szükségünk plusz energiára.

  • Csökkenthetõ a zsíros ételek egészségkárosító hatása

    A vörösborban, gyümölcsökben és zöldségekben található vegyület megakadályozhatja a zsíros ételek egészségkárosító hatását – állítják az izraeli Táplálkozástudományi Kutatóintézet munkatársai. Ahogy a benzin is jobban hajtja a motort a különbözõ adalékok hatására, úgy lehetne a túl zsíros ételek egészségre káros hatásait is csökkenteni. Dr. Joseph Kanner munkatársaival felfedezte, hogy a vörösborban, gyümölcsökben és zöldségekben természetesen megtalálható polyfenolok a zsíros ételekkel együtt fogyasztva csökkenthetik annak káros hatásait.

  • Összefüggés az alvászavar, a depresszió és az elhízás között

    Szeged - Az emberi szervezet ciklikus mûködését meghatározó cirkadián ritmuson keresztül összefüggés mutatható ki az alvászavar, a depresszió, az elhízás és más betegségek között - közölte Purebl György egyetemi adjunktus szerdán Szegeden.

    Az emberi szervezet napi ritmusa, a cirkadián ritmus egyénenként eltérõ hosszúságú, de valamivel több mint huszonnégy óra, így mindig késik, ezért állandóan szinkronizálni kell - mondta a szakember az Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikája Elme Mater címû sorozatának részeként tartott elõadásán.

  • Egyre több gyermek szenved veseköves betegségben

    Amikor a vesekõre gondolunk, ritkán jutnak eszünkbe a gyerekek. Az orvosok azonban azt állítják, hogy egyre több gyermek szenved ettõl az igen fájdalmas betegségtõl, a szám pedig egyre növekedhet az elhízás terjedésével.

    Bár a beteg gyermekek számát pontosan nem lehet meghatározni, a gyermekkorházak orvosai állítják, a számok egyre növekednek. "Nagyon kevés adat áll rendelkezésre a gyermekek köves megbetegedéseivel kapcsolatban." - mondta Dr. Caleb Nelson, a Bostoni Gyermekkórház urológusa. "A legtöbb adat felnõttekre, vagy a teljes népességre vonatkozik."

  • Napi egy csésze kávé csökkenti a száj- és nyelõcsõ rák kialakulásának kockázatát?

    A Tohoku egyetem munkatársai több ezer emberre kiterjedõ vizsgálat eredményeit elemezték. Vizsgálták a személyek egészségi állapotát, életvitelét, étkezési szokásaikat.

    A 40 és 64 év közötti páciensek körében a tizenhárom éves vizsgálat ideje alatt közel 160 esetben alakult ki a száj, a garat vagy a nyelõcsõ rákja. Az adatok alapján elmondható, hogy napi egy csésze kávé elfogyasztása csökkenti a száj, a garat vagy a nyelõcsõ rák kialakulásának kockázatát. - olvasható a American Journal of Epidemiology címû szakfolyóirat legutóbbi számában.

  • A zöld hályog világnapja

    Budapest - Március 6. a zöld hályog világnapja. A világnapot elõször tavaly rendezték meg a Glaukóma Világszervezet és a Glaukómás Betegek Világszervezetének kezdeményezésére, célja a lakosság széles körû felvilágosítása e betegségrõl, a rettegett vakság megelõzésének lehetõségeirõl.

    A zöld hályog (glaukóma) népbetegség, amely a fejlett országokban a második helyen áll a vakságot okozó kórok között, s a 40 év fölötti lakosság mintegy két százalékát érinti.

  • A cukorbetegek agyi információ-feldolgozó sebességük lassabb

    Egy tanulmány kimutatta, hogy az agy információ-feldolgozó sebessége leginkább a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedõknél károsodik.

    Több tanulmány eredményei is összekapcsolták a 2-es típusú cukorbetegséget a kognitív zavarral.

    Az nem derült ki világosan, hogy mely kognitív funkciókat érintette a leginkább, és miként befolyásolja a nem diagnosztizált cukorbetegség és az abnormális vércukorszint az agyi teljesítményt.

  • A B-vitamin idõseknél jelentõsen lassította az agyzsugorodást

    A nagy dózisban, naponta szedett B-vitaminok felére csökkenthetik a memóriaproblémákkal élõ idõs embereknél az agyzsugorodás arányát, és lassíthatják elbutulásukat - közölték szerdán brit kutatók.

    Az Oxfordi Egyetem munkatársai szerint két évig tartó klinikai vizsgálatuk az eddigi legnagyobb, amely a B-vitaminok hatását tanulmányozta az enyhe kognitív zavarok esetében, amelyek az Alzheimer-kór, valamint a demencia más formáinak fõ kockázati tényezõi.

  • Nem elég, hogy csökken a vércukor

    Washington - Cukorbetegségben mind több készítmény hatásosan csökkenti a vércukor szintjét, de valószínûleg ennél többre van szükség: bizonyítani kell, hogy a kezelés hatására a szívroham is ritkább lesz. A vita az élelmiszereket és gyógyszereket engedélyezõ-ellenõrzõ amerikai hivatalban (FDA) folyik.

    Az Egyesült Államok világszerte elismert hivatala, az FDA engedélyezi és rendszeresen ellenõrzi a forgalomban lévõ élelmiszereket és gyógyszereket.

  • Hogyan elõzzük meg a hõgutát

    Az elkövetkezendõ napokban kánikula várható az Országos Meteorológiai Szolgálat elõrejelzése szerint.

    A hõmérséklet hétfõn érheti el a maximumát, helyenként 35 fokot is meghaladhatja.
    Keddtõl átmenetileg néhány fokkal alacsonyabb lesz a hõmérséklet. A nagy meleg megviselheti a szervezetünket, így nem árt odafigyelni náhány alapvetõ dologra.

  • Stressz, cukorbetegség, étkezés: Mi a kapcsolat közöttük?

    A stressz a cukorbetegség egyik rizikófaktora, emellett számos szív- és érrendszeri betegségé is, így ezek együttesen növelik számos betegség - például a szívinfarktus és a stroke - elõfordulási gyakoriságát, súlyosbítják azok kimenetelét. A stressz lehet fizikai vagy mentális.

    A cukorbetegséget érintheti oly módon, hogy a megfelelõ odafigyelést, kontrollt és gondozást megzavarja, ezekrõl a figyelmet eltereli, vagy a vércukorszintet direkt is változtathatja. Stressznek nevezhetjük az olyan fizikai hatásokat, mint a betegségek, sérülések, illetve létezik olyan fogalom, mint a mentális stressz, melybe beletartoznak a párkapcsolati, munkahelyi konfliktusok, az anyagi problémák.