2024.04.16. - Csongor

A sovány tej védi a vesét

A sovány tej védi a vesét
Minneapolis - Azoknak, akik felnõtt korukban is naponta megisznak egy pohár zsírszegény tejet, ritkábban károsodik a veséje, mint a sovány tejtermékeket nem kedvelõknek. Az amerikai és norvég kutatók vizsgálatának legújabb eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition címû szakfolyóirat közölte.

Egy nemzetközi tanulmányban amerikai és norvég orvosok ötezernél több, 45-84 éves embert vizsgálnak éveken át, és azt igyekeznek tisztázni, hogy milyen kockázati tényezõk vezetnek érelmeszesedéshez, és ezek hogyan befolyásolják a betegség elõrehaladását.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Külön jelentõsége a kutatásnak, hogy különféle etnikai csoportok tagjaira is kiterjed.

A vizsgálat kezdetén valamennyiüket egészségesnek találták: nem volt szívbetegségük, cukorbajuk vagy vesekárosodásuk. Korábban már száznál több tudományos dolgozat jelent meg a nagymintás csoportban végzett kutatások eredményeirõl. Ezúttal a táplálkozási szokások és a vesemûködés összefüggéseit elemezték. A vizsgált személyek vesemûködését a vizeletben megjelenõ fehérje kiválasztása útján értékelték.

Figyelembe véve a vizsgált önkéntesek életkorát, nemét és más tulajdonságait, az derült ki, hogy azoknak, akik naponta fogyasztottak valamilyen sovány tejterméket, 37 százalékkal nagyobb az esélye a vesekárosodás elkerülésére, mint azoknak, akik nem szerették a sovány tejet. Ezzel szemben a nem tejbõl származó állati fehérjék, például a húsételek nagy mennyiségû fogyasztása nem tesz jót a vesemûködésnek.

Jennifer A. Nettleton, a munkacsoport vezetõje feltételezi, hogy a tejfehérjék, a bõséges D-vitamin, magnézium és kalcium bevitele lehet a sovány tejtermékek vesevédõ hatásának hátterében. A sovány tejnek, joghurtnak az ereket kedvezõ módon befolyásoló hatását több korábbi vizsgálat is igazolta.

Egy másik óriásvizsgálatban csaknem 29.000 amerikai nõ tízéves megfigyelésérõl számoltak be. A tejtermékek fogyasztóinak vérnyomása általában alacsonyabb volt, mint a többieké. Valószínûleg ebben az esetben is a kalciumbevitel és a D-vitamin hatása játssza a kulcsszerepet ebben a kedvezõ egészségügyi változásban. Ugyanakkor ez a hatás nem érhetõ el tabletta vagy táplálékkiegészítõ formájában bevitt kalciummal vagy D-vitaminnal.