2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A cukros üdítõk növelik a hasnyálmirigyrák kockázatát

A cukros üdítõk növelik a hasnyálmirigyrák kockázatát
A cukros üdítõket fogyasztó emberek körében 87 százalékkal nagyobb kockázatát találták a ritka, ám halálos hasnyálmirigyrák elõfordulásának amerikai kutatók, mint a gyümölcslevet elõnyben részesítõknél - áll egy amerikai tanulmányban.

Az üdítõk nagy cukortartalma növelheti a szervezetben az inzulinszintet, úgy véljük, ez hozzájárul a hasnyálmirigyben a rákos sejtek növekedéséhez. A cukor lebontásában segédkezõ inzulint a hasnyálmirigy állítja elõ.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A megjelent tanulmány szerzõi beszámoltak arról, hogy 60.524 önként jelentkezõ ember egészségét követték nyomon 14 éven át egy szingapúri vizsgálatban.

Az eltelt idõ alatt 140 önkéntesnél alakult ki hasnyálmirigyrák. Megállapították, hogy azoknál, akik két vagy több cukrozott üdítõt ittak hetente, 87 százalékkal nagyobb volt a hasnyálmirigyrák kockázata. A cukrozott italok fogyasztói között ráadásul többen voltak, akik például dohányoztak is vagy sok vörös húst ettek, így az üdítõkkel való egyértelmû ok-okozati összefüggés nehezen állapítható meg.