2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A mértékletes csoki fogyasztás csökkenti az agyérgörcs kockázatát

A mértékletes csoki fogyasztás csökkenti az agyérgörcs kockázatát
Egy új svéd kutatás szerint a csokoládé mértékletes fogyasztása férfiakban csökkenti az agyérgörcs kockázatát. Úgy tûnik, ez a legújabb, korábban kimutatott számos más elõnye mellett.

A stockholmi Karolinska Intézet kutatói Susanna Larsson vezetésével több mint 37 ezer férfit követtek legalább tíz éven keresztül, és kimutatták, hogy a legtöbb csokoládét fogyasztó alanyokban 17 százalékkal alacsonyabb a stroke elõfordulásának kockázata, mint azokban, akik egyáltalán nem fogyasztottak csokoládét.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A csokoládéban fellelhetõ flavonoidokat a korábbi kutatások a szívbetegség csökkent kockázatával, valamint a jobb mentális teljesítménnyel is összefüggésbe hozták. A kutatók szerint antioxidáns, véralvadásgátló, gyulladásellenes és koleszterincsökkentõ hatása miatt a szív-érrendszeri megbetegedések ellen is védelmet nyújt.

Dr. Richard Libman, az amerikai Cushing Idegtudományi Intézet szakértõje azonban a legújabb kutatás alapján nem küldené betegeit azonnal az édességboltba. "Az ilyen megfigyeléses vizsgálatok eredményivel mindig nagyon óvatosan kell bánni" - mondja a kutató. "Bár a kutatás kapcsolatot mutat a csokoládéfogyasztás és a stroke kockázatának csökkenése között, semmi sem utal ok-okozati összefüggésre.

"Ahhoz, hogy a stroke kockázatának csökkentését valóban alá lehessen támasztani, olyan randomizált kísérletet kellene végezni, amelyben az alanyok egy része csokoládét fogyaszt, a többiek pedig nem. Több évig kellene követni õket, hogy tényleg kiderüljön, vajon a csokoládé gyakorol-e ilyen hatást. Libman szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a túlzott csokoládéfogyasztás még tovább súlyosbíthatja az Egyesült Államokban tapasztalható elhízás járványt.

Dr. David Katz, a Yale Egyetem prevenciós központjának igazgatója szerint azonban egyetért azzal, hogy a mértékletes csokoládéfogyasztás jót tehet a szívnek. Egyértelmû tudományos adatok igazolják a keserû csokoládé szívbarát hatását, és mivel a szívbetegség és a stroke kockázati tényezõi nagyon hasonlók, logikusnak tûnik, hogy a csokoládé az agyérgörcs ellen is védelmet nyújthat.

A csokoládé kalória-, zsír- és cukortartalmát figyelembe véve azonban a vörös borhoz hasonlóan ez esetben is igaz a mondás: a több nem feltétlenül jobb. Jelenleg is folynak a kutatások az optimális csokoládé "dózis" meghatározására, addig azonban elfogadhatjuk, hogy körülbelül 30 milliliternyi, legalább 60 százalék kakaótartalmú csokoládé fogyasztása az ideális naponta.