Egy új kutatás arra az eredményre jutott, hogy a jeges tea rendszeres fogyasztása megnövelheti a vesekõ kialakulásának kockázatát.
A Loyola Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói a vizsgálatok során megállapították, hogy a nyári melegben nagy népszerûségnek örvendõ frissítõ ital, a jegestea nagy mennyiségû oxalátot tartalmaz.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
"A vesekõ leggyakoribb fajtájára hajlamos embereknek egyáltalán nem ajánlott jeges teát inniuk. A nagy nyári melegben idõnként nem probléma egy pohár hideg jegestea, de mint mindenben, itt is a mértékletesség a kulcs" - nyilatkozta dr. John Milner, a chicagói Loyola Egyetem orvosi karának urológus docense.
A vesekõ leggyakoribb kiváltó oka a kiszáradás, de a jegestea is jelentõs mértékben növeli meg a betegség kialakulásának rizikóját. "Sokszor hangoztatják nyaranta, hogy a hõségben mennyire fontos ügyelni a hidratálásra, és sokan jó választásnak gondolják a jegesteát, mivel viszonylag alacsony a kalóriatartalma, és ízletesebb, mint a víz, viszont azzal nem számolnak, hogy ezzel megnövelik a vesekõ kockázatát" - mondta dr. Milner.
A férfiak csaknem négyszer hajlamosabban a vesekõre, mint a nõk, és ráadásul ez a rizikófaktor 40 éves kor felett ugrásszerûen megemelkedik. "A vesekõ kialakulása ellen a legjobb módszer a rendszeres folyadékpótlás, de jegestea helyett ajánlott vizet vagy limonádét inni, ugyanis a citrom sok citrátot tartalmaz, amely megakadályozhatja a vesekõ növekedését" - tanácsolja Milner.
A legjobb módszerek vesekõ ellen:
- Kerüljük az oxalátokban gazdag ételeket, például a spenótot, a csokoládét, a rebarbarát és a dióféléket
- Csökkentsük a sóbevitelt
- Együnk kevesebb húst
- Gondoskodjunk róla, hogy elegendõ kalcium jusson a szervezetünkbe, amely lecsökkentheti az oxalátszintet a szervezetben