2024.04.20. - Tivadar

A jeges tea rendszeres fogyasztása megnövelheti a vesekõ kialakulásának kockázatát

A jeges tea rendszeres fogyasztása megnövelheti a vesekõ kialakulásának kockázatát
A statisztikai adatok szerint az Egyesült Államokban a népesség 10 százalékát érinti az erõs fájdalommal járó vesekõ.
Egy új kutatás arra az eredményre jutott, hogy a jeges tea rendszeres fogyasztása megnövelheti a vesekõ kialakulásának kockázatát.

A Loyola Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói a vizsgálatok során megállapították, hogy a nyári melegben nagy népszerûségnek örvendõ frissítõ ital, a jegestea nagy mennyiségû oxalátot tartalmaz.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az oxalát egy olyan vegyület, amelynek hatására ásványokból és sókból álló kis kristályok képzõdnek a vizeletben. Normális esetben ezek a kisméretû kristályok teljesen ártalmatlanok, azonban ha nagyobbra nõnek, könnyen elzárhatják a vékony csöveket, melyek a vesébõl a húgyhólyagba vezetik a vizeletet.

"A vesekõ leggyakoribb fajtájára hajlamos embereknek egyáltalán nem ajánlott jeges teát inniuk. A nagy nyári melegben idõnként nem probléma egy pohár hideg jegestea, de mint mindenben, itt is a mértékletesség a kulcs" - nyilatkozta dr. John Milner, a chicagói Loyola Egyetem orvosi karának urológus docense.

A vesekõ leggyakoribb kiváltó oka a kiszáradás, de a jegestea is jelentõs mértékben növeli meg a betegség kialakulásának rizikóját. "Sokszor hangoztatják nyaranta, hogy a hõségben mennyire fontos ügyelni a hidratálásra, és sokan jó választásnak gondolják a jegesteát, mivel viszonylag alacsony a kalóriatartalma, és ízletesebb, mint a víz, viszont azzal nem számolnak, hogy ezzel megnövelik a vesekõ kockázatát" - mondta dr. Milner.

A férfiak csaknem négyszer hajlamosabban a vesekõre, mint a nõk, és ráadásul ez a rizikófaktor 40 éves kor felett ugrásszerûen megemelkedik. "A vesekõ kialakulása ellen a legjobb módszer a rendszeres folyadékpótlás, de jegestea helyett ajánlott vizet vagy limonádét inni, ugyanis a citrom sok citrátot tartalmaz, amely megakadályozhatja a vesekõ növekedését" - tanácsolja Milner.

A legjobb módszerek vesekõ ellen:

- Kerüljük az oxalátokban gazdag ételeket, például a spenótot, a csokoládét, a rebarbarát és a dióféléket

- Csökkentsük a sóbevitelt

- Együnk kevesebb húst

- Gondoskodjunk róla, hogy elegendõ kalcium jusson a szervezetünkbe, amely lecsökkentheti az oxalátszintet a szervezetben