2024.04.19. - Emma

Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a fehérjeváltás

Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát a fehérjeváltás
Több mint 84 ezer egészséges nõ 26 esztendei megfigyelése azt mutatta, hogy a fehérjebevitel átváltása vörös húsokról baromfira, halra és diófélékre mérhetõen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Amikor a fogamzásgátló tabletták megjelentek és nõk milliói kezdték szedni ezeket világszerte, az orvosok azonnal gondolkodni kezdtek azon, hogyan lehetne ellenõrizni, van-e valamilyen veszélye, kedvezõtlen hatása ennek a folyamatnak.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Frank Speizer amerikai orvos az Egyesült Államokban ennek tanulmányozására indította el a Nõvérek Egészségének Vizsgálatát. Az egészségügyben dolgozó nõk foglalkozásuk miatt rendszeresen járnak orvosi ellenõrzésre, igen sok fiatal ápolónõ és orvos kezdte szedni a fogamzásgátlókat, képzettségük alapján megszokták, hogy világosan fogalmazott kérdõívekre válaszoljanak rendszeresen és várhatóan készséggel vesznek részt ilyen egészségügyi kutatásban - gondolta a munka elindítója.

Az elképzelés az orvostudomány egyik legsikeresebb, legnagyobb vizsgálatát eredményezte. A 30-55 éves, házasságban élõ, mintegy 170 ezer ápolónõnek kiküldött fölkérésre 122 ezer válasz érkezett. Azóta igen fontos, tudományos kérdésekre sikerült választ adni a tanulmány segítségével.

A most közölt dolgozat 84 136 ápolónõ táplálkozási szokásainak alapjait, változását mutatta be. A kérdõívek alapján az ételek pontos összetételét megítélni nem lehetett volna, de 68 ezer esetben nem csak ételmintát, hanem a házikertben termelt zöldség és gyümölcs pontosabb értékelése miatt ujjbegynyi talajmintát is beküldtek a laboratóriumba.

Adam M. Bernstein és munkacsoportja ebben a tanulmányban 26 év táplálkozási adatait dolgozta fel. Ebben az idõszakban a hatalmas csoport tagjai között 2210 szívinfarktus fordult elõ és 952 nõ halt meg szívbetegség következtében. A kutatók azt nézték meg, hogy a résztvevõk ételének összetétele és a szívbetegségek elõfordulása között milyen összefüggés található.

Egyértelmûen látszott, hogy a nõk azon csoportjában, akik a legtöbb vörös húst - sertést, marhát, ezekbõl készült fölvágottakat - fogyasztották, ott volt a legnagyobb esélye a szív- és érrendszeri betegségek elõfordulásának. Ahol alkalmanként ilyen húsfélék helyett halat ettek, a szívbetegség kockázata 24 százalékkal volt kisebb. Baromfihús evése a kockázatot 19 százalékkal, sovány tejtermék fogyasztása 13 százalékkal csökkentette.