Amikor a fogamzásgátló tabletták megjelentek és nõk milliói kezdték szedni ezeket világszerte, az orvosok azonnal gondolkodni kezdtek azon, hogyan lehetne ellenõrizni, van-e valamilyen veszélye, kedvezõtlen hatása ennek a folyamatnak.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az elképzelés az orvostudomány egyik legsikeresebb, legnagyobb vizsgálatát eredményezte. A 30-55 éves, házasságban élõ, mintegy 170 ezer ápolónõnek kiküldött fölkérésre 122 ezer válasz érkezett. Azóta igen fontos, tudományos kérdésekre sikerült választ adni a tanulmány segítségével.
A most közölt dolgozat 84 136 ápolónõ táplálkozási szokásainak alapjait, változását mutatta be. A kérdõívek alapján az ételek pontos összetételét megítélni nem lehetett volna, de 68 ezer esetben nem csak ételmintát, hanem a házikertben termelt zöldség és gyümölcs pontosabb értékelése miatt ujjbegynyi talajmintát is beküldtek a laboratóriumba.
Adam M. Bernstein és munkacsoportja ebben a tanulmányban 26 év táplálkozási adatait dolgozta fel. Ebben az idõszakban a hatalmas csoport tagjai között 2210 szívinfarktus fordult elõ és 952 nõ halt meg szívbetegség következtében. A kutatók azt nézték meg, hogy a résztvevõk ételének összetétele és a szívbetegségek elõfordulása között milyen összefüggés található.
Egyértelmûen látszott, hogy a nõk azon csoportjában, akik a legtöbb vörös húst - sertést, marhát, ezekbõl készült fölvágottakat - fogyasztották, ott volt a legnagyobb esélye a szív- és érrendszeri betegségek elõfordulásának. Ahol alkalmanként ilyen húsfélék helyett halat ettek, a szívbetegség kockázata 24 százalékkal volt kisebb. Baromfihús evése a kockázatot 19 százalékkal, sovány tejtermék fogyasztása 13 százalékkal csökkentette.