Korábbi vizsgálatok alapján is feltételezték, hogy a húsféleségek, különösen a vörös húsok fogyasztása elõsegíti a bélrák kifejlõdését, de ezt eddig nem támasztották alá megfelelõ bizonyítékok.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Fabrice Pierre, az INRA kutatásvezetõje elmondta, ilyen tényezõ a sütés-fõzés módja, a hús által tartalmazott természetes színezõanyag, illetve az ízt meghatározó és a betegséget okozó baktériumok elleni védelmet nyújtó nitritek mennyisége, és maga az oxidáció.
"Amikor mûanyagcsomagolásban megvesszük a húst, az nem oxidált és így nem veszélyes. Ha viszont veszünk hat szelet sonkát és kettõt fogyasztunk csak el, a másik négy szelet oxidálódik és ez már veszélyes lehet" - magyarázta a kutató.
"Egyszerûbb megfogalmazásban a tanulmány azt jelzi, hogy a levágott sonkaszeletet nem szabad túl hosszú ideig a szabad levegõn hagyni" - foglalta össze a gyakorlati tanulságot az AFP számára Denis Corpet, a toulouse-i állatorvosi fõiskola tanára, akinek kutatói elvégezték a vizsgálatot. Az eredményeket eredetileg a Cancer Prevention Research címû szakfolyóirat júniusi számában ismertették.
A vizsgálatban a patkány tumorelõtti deformációit, a mikrotumorokat tanulmányozták. Az epidemológiai eredményekbõl arra lehet következtetni, hogy a nagy húsfogyasztóknál, ami ebben az estben napi 50-100 grammot jelent, 30 százalékkal nagyobb a bélrák kialakulásának veszélye, mint azoknál, akik nem fogyasztanak húst - mutatott rá Corpet.
"A hús önmagában nem rákkeltõ, de ugyanúgy elõsegíti a rák kialakulását, mint a túlzott kövérség vagy a nagyétkûség" - fûzte hozzá.
A bélrák az elsõ számú halálozási oknak számít Franciaországban a nem dohányzók körében. Évente 36 ezer személy betegszik meg benne, és minden második eset halálos kimenetelû.