A vörösborban egész sor bioaktív anyag található, amelyek közül az utóbbi években a rezveratrol lett a legismertebb. Vizsgálatok igazolták, hogy ez a polifenol mind a rosszindulatú daganatok elõfordulását, mind a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentõsen csökkenti.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A kutatók úgy vélik, hogy a rezveratrol a hemoxigenáz nevû enzim szintjét növeli. Ez az enzim védi az idegsejteket a károsodástól. Amikor az agyi katasztrófa a vérellátás megszûnése miatt bekövetkezik, ennek az enzimnek a magasabb szintje mérsékli az idegsejtek sérülését.
Az elõzetes rezveratrolkezelésben nem részesülõ egerek agysejtjeit a hemoxigenáz enzim nem óvta az oxigénhiánytól, így azok elhaltak és ez az állatok pusztulásához vezetett. "Vizsgálatunk eredménye szerint, a rezveratrol fokozza az agyszövet ellenállását a vérellátás zavara ellen" - mondta a munkacsoport vezetõje.
Évekkel ezelõtt a francia paradoxon fogalma terjedt el. A francia ellentmondásnak az a lényege, hogy miközben a franciák sokkal több telített zsiradékot fogyasztanak, mint több környezõ ország polgárai, magasabb a koleszterinszintjük is, mégis sokkal kevesebb körükben a szívinfarktus okozta halál, mint a szomszédos országokban. Ezt több szakember a helyi vörösbor rendszeres, de mérsékelt fogyasztásával magyarázta.
Doré professzor fölhívja a figyelmet arra, hogy eredményeik alapján hiba lenne, ha bárki is rezveratrolt tartalmazó táplálékkiegészítõt, multivitamin-készítményt kezdene szedni. Vizsgálatuk nem jelenti azt, hogy az ilyen szerek bármilyen adagban is kedvezõ hatásúak. Ezek állatkísérletes adatok és klinikai vizsgálatokra van szükség emberekre vonatkozó ismeretekhez.