A szakemberek szerint éppen olyan egyéni tulajdonságról van szó, mint az ujjlenyomat vagy a DNS-minta: az egyéni szag mind állatok, mind mûszerek segítségével kimutatható. Az elfogyasztott táplálék is befolyásolja a testszagot, például a nagy mennyiségben fogyasztott fokhagyma illóanyagai a bõrön is érezhetõk.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az eredmények azt mutatták, hogy a genetikailag meghatározott szagminta megmaradt a vizeletben annak ellenére, hogy a táplálkozási hatások ezt jelentõsen elfedik. Az eltérõ étrendek ellenére mind kémiai, mind viselkedési módszerrel ki lehetett mutatni az egyénre jellemzõ szagmintát.
Az eredmények azt mutatják, hogy a biológiai szagminta az ujjlenyomathoz hasonlóan alkalmas az egyén azonosítására. Elképzelhetõ az is, hogy a fentiekhez hasonlóan betegségekre jellemzõ szagprofilokat mutassanak ki, így lehetõvé válhat akár a bõr- és mellrák, valamint egyes vírusfertõzések korai diagnosztikája is.