2024.03.29. - Auguszta

Jó bor is megárt, (h)a sok - Orvosok és borlovagok az egészséges borfogyasztásról

Jó bor is megárt, (h)a sok - Orvosok és borlovagok az egészséges borfogyasztásról
A mértékletes borivás sokkal egészségesebb, mint az alkoholmentesség, vagy az alkoholizmus.

Így összegezhetõ azoknak az elõadásoknak az egyik fõ tanulsága, amelyek az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának negyedszer megrendezett tudományos tanácskozásán elhangzottak.

A témát illõ helyszínen, a dunántúli borvidéken vitatták meg orvosok és borászok.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

István Lajos nem csak világszerte elismert orvosprofesszor volt, hanem szenvedélyes lokálpatrióta is, ezért évekkel ezelõtt javasolta, hogy Szombathelyen és környékén találkozzanak rendszeresen a bor egészségügyi hatásaival foglalkozó doktorok és a bortermelésben kiváló szõlõmûvelõk: tanulhatnak egymástól. Idén Szombathelyen negyedik alkalommal rendezték meg az Orvosi Bor Szimpóziumot.

Szollár Lajos elõadásának címében idézte Gvadányi Józsefet, akinek Peleskei nótáriusát már évszázadokkal korábban a "magyar kúra", azaz szõlõjének tizenöt esztendõs bora gyógyította.
Példák hangzottak el arról, hogy a híres magyar borok milyen betegségek kezelésére bizonyultak kiemelkedõen hatásosnak, csillapítva a szülési fájdalomtól a gyomorpanaszig szinte mindenféle nyavalyát. A tokaji bor a magyar gyógyszerkönyvnek is becses tétele volt.

Mészáros G. László fontos tanulmányokat végzett az Egyesült Államokban. A bor, kiváltképp a vörösbor legfontosabb hatóanyagával, a rezveratrollal kapcsolatban sok, a nemzetközi szakirodalomban idézett adat ezekbõl a vizsgálatokból származik. A rezveratrol erélyes antioxidáns, gátolja szervezetünkben is a rozsdásodást, állatkisérletekben bizonyítottan fékezi a koszorúérbetegség kialakulását, a cukorbetegséget és hosszú életre ad lehetõséget.

Ami a laboratóriumi egereknek jó, az talán nekünk is hasznos. A gond az, hogy ha olyan mennyiségû rezveratrol adagot szeretnénk bejuttatni az emberi szervezetbe, ami egéren hatékonynak bizonyult, naponta ezer palack vörösbort kellene leereszteni a torkunkon.

Idén a borivás kedvezõ hatásai mellett több orvos tárgyalta a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeit is. Fehér János, a kérdés kiváló szakértõje ismertette az alkohol és a májzsugor összefüggéseit. Elhangzott, hogy sokan emlegetik a francia paradoxon jelenségét. Ennek lényege, hogy noha a francia konyha ma is gazdagon használ telített zsírokat, s a franciák koleszterin szintje meghaladja az európai átlagot, ennek ellenére ritkább a szívinfarktus, mint az várható volna. A paradoxon hívei szerint ez a vörösbor szívvédõ hatása.

Az általában ilyenkor nem hangzik el, hogy Franciaországban kevesebb a koszorúérbetegség, viszont lényegesen gyakoribb az alkoholizmus következtében kialakuló májzsugor, mint több szomszédos országban. Erdélyi Kálmán referátuma pedig arról szólt, hogy az alkohol az arra érzékeny emberek szívét is súlyosan károsíthatja, fiatal korban bekövetkezõ, halálos szívritmuszavarokat okozva.

Tomcsányi János egy szerencsére nem végzetes, de orvosi fejtörést okozó, szívpanaszhoz vezetõ rosszullétet elemzett, amit alkohol váltott ki. Horváth Boldizsár ismertette a terhesség ideje alatt fogyasztott alkohol súlyos veszélyeit, az újszülöttek károsodásának kockázatát.

Németh Attila elõadása: "ALKotó és ALKohol a magyar irodalomban" részletesen ismertette egy zseniális költõ kórtörténetét. A fiatal mûvész sokat ivott, akkoriban naponta 60-70 cigarettát szívott, rendszeresen veronált szedett és sokat éjszakázott. A dráma hõse, Ady Endre megírta, hogy alkohol nélkül nem tud írni és Ferenczi Sándor, a zseniális pszichiáter 1913-ban már nem vállalta a kezelését, mert úgy ítélte meg, hogy ártana a költõ zsenialitásának.

A házigazda, Tarján Jenõ és munkatársai érdekes és folyamatban lévõ tanulmányukról számoltak be, melyben vizsgálják a környékbeli borok érrendszeri hatását. Többszáz embert kérdeztek meg, korszerû, ultrahanggal mûködõ mûszeres mérésekkel nézték az erek állapotát. Egyértelmûen igazolták, hogy az alkoholt soha nem ivókhoz képest a helybéli borokat mérsékelten fogyasztók szívének és ereinek állapota értékelhetõen jobb.

Ezek az adatok jól egyeznek azokkal a nemzetközi eredményekkel, melyek szerint a rendszeres, elsõsorban a fõétkezésekhez kapcsolódó borivás jót tesz az egészségnek. Egy terjedelmes dán tanulmány 2000-ben bizonyította, hogy Koppenhágában a vörösbor híveibõl fele annyian haltak meg szívbetegségben, mint azok közül, akik vagy alkoholmentesen éltek, vagy gyakorta "eláztak" a szesztõl.

Pammer István, az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának konzulja bevezetõjében hangsúlyozta: a szimpózium legfõbb célja, hogy mind általánosabb legyen a borivásnak a kultúrája, ami ugyanakkor egészséges is. A bor gyógyszer is és vonatkozik rá, hogy a hatás az adagtól függ: megfelelõ mennyiségben használ, de a dózis emelése már veszélyt jelent.

Matos Lajos áttekintette a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeit, a kóros részegségtõl a daganatos betegségekig. Összefoglalásként elõadásának címét idézhetjük: "Jó bor is megárt, (h)a sok".