Testünk 70 százaléka víz, a sejtek közti teret kitöltõ izotóniás oldatnak 9, a könnynek és a vérnek 1 százaléka só. Ez is mutatja, hogy szervezetünk több kilogramm sót tárol – természetesen nemcsak nátrium-kloridot.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Túlzott bevitele kiszáradáshoz vezethet, megsemmisítheti tested vitamin- és enzimtartalmát, az ízületekben lerakódott sókristályok reumás megbetegedésekhez, köszvényhez, az érfalon kicsapódott só pedig érszûkülethez, érelmeszesedéshez, vese- és epekõképzõdéshez vezet. A túl sok bevitt só ront az erek rugalmasságán, a vérnyomás emelkedését eredményezi, ami megterheli a szívet és az érfalakat, vagyis megnõ a szívroham, a koszorúér-elzáródás és a szélütés kockázata.
Néhány ötlet arra, hogyan csökkentsd étrendedben a sót:
- Egyél sok friss, nyers táplálékot, akár gyümölcs-, akár zöldségféléket. Ezek pótlólagos, kiegészítõ sózására nincs szükség. Viszont feltöltik a káliumraktárakat, amelyek segítenek csökkenteni a vérnyomást.
- Keresd a sótlan csemegéket, ha szükséged van rájuk.
-Ne fõzd meg nagyon a zöldségféléket, fogyaszd kissé ropogós állapotban õket. Így kevesebb sót kívánnak.
- Pirítsd meg a kenyeret és a gabonaféléket a más jellegû ízhatás érdekében.
- Tanuld meg, hogy só helyett hogyan ízesítheted ételeidet citromlével, friss gyógy- és fûszernövényekkel, fokhagymával, hagymával.
- Tedd el az asztalról a sótartót – ha nem látod, talán eszedbe sem jut, hogy automatikusan megsózd a falatot, mielõtt megkóstolnád.