2024.04.19. - Emma

A túlzott sófogyasztás reumát és kiszáradást okozhat!

A túlzott sófogyasztás reumát és kiszáradást okozhat!
A konyhasó kémiai képlete NaCl, azaz csak nátriumból és klórból áll. A szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy a kõsó és a tengeri só beltartalma sokkal értékesebb a konyhasóénál. A kristálysó szakorvosok által igazoltan a benne lévõ elemek miatt – ételízesítésen túl – gyógyításra is alkalmas.

Testünk 70 százaléka víz, a sejtek közti teret kitöltõ izotóniás oldatnak 9, a könnynek és a vérnek 1 százaléka só. Ez is mutatja, hogy szervezetünk több kilogramm sót tárol – természetesen nemcsak nátrium-kloridot.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Sajnos az ipari feldolgozás a természetes sókristály leghasznosabb anyagait távolítja el, és a közhasználatban lévõ konyhasó tiszta nátrium-klorid, amelytõl – mint testidegen vegyülettõl – a szervezet igyekszik verejték vagy vizelet formájában megszabadulni. Kiválasztását a vese végzi, kapacitása azonban véges – egyes kutatások szerint naponta 5-7 gramm, azaz másfél teáskanál sót választ csak ki. A többletsó felhalmozódik a szervezetben, amit a test a sejtközi folyadék felhasználásával próbál semlegesíteni. Mivel létfontosságú folyadékot von el, a só szomjúság- és éhségérzetet kelt.

Túlzott bevitele kiszáradáshoz vezethet, megsemmisítheti tested vitamin- és enzimtartalmát, az ízületekben lerakódott sókristályok reumás megbetegedésekhez, köszvényhez, az érfalon kicsapódott só pedig érszûkülethez, érelmeszesedéshez, vese- és epekõképzõdéshez vezet. A túl sok bevitt só ront az erek rugalmasságán, a vérnyomás emelkedését eredményezi, ami megterheli a szívet és az érfalakat, vagyis megnõ a szívroham, a koszorúér-elzáródás és a szélütés kockázata.

Néhány ötlet arra, hogyan csökkentsd étrendedben a sót:

- Egyél sok friss, nyers táplálékot, akár gyümölcs-, akár zöldségféléket. Ezek pótlólagos, kiegészítõ sózására nincs szükség. Viszont feltöltik a káliumraktárakat, amelyek segítenek csökkenteni a vérnyomást.

- Keresd a sótlan csemegéket, ha szükséged van rájuk.

-Ne fõzd meg nagyon a zöldségféléket, fogyaszd kissé ropogós állapotban õket. Így kevesebb sót kívánnak.

- Pirítsd meg a kenyeret és a gabonaféléket a más jellegû ízhatás érdekében.

- Tanuld meg, hogy só helyett hogyan ízesítheted ételeidet citromlével, friss gyógy- és fûszernövényekkel, fokhagymával, hagymával.

- Tedd el az asztalról a sótartót – ha nem látod, talán eszedbe sem jut, hogy automatikusan megsózd a falatot, mielõtt megkóstolnád.