2024.04.20. - Tivadar

Csökkenthetõ a zsíros ételek egészségkárosító hatása

Csökkenthetõ a zsíros ételek egészségkárosító hatása
A vörösborban, gyümölcsökben és zöldségekben található vegyület megakadályozhatja a zsíros ételek egészségkárosító hatását – állítják az izraeli Táplálkozástudományi Kutatóintézet munkatársai. Ahogy a benzin is jobban hajtja a motort a különbözõ adalékok hatására, úgy lehetne a túl zsíros ételek egészségre káros hatásait is csökkenteni. Dr. Joseph Kanner munkatársaival felfedezte, hogy a vörösborban, gyümölcsökben és zöldségekben természetesen megtalálható polyfenolok a zsíros ételekkel együtt fogyasztva csökkenthetik annak káros hatásait.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

„Munkánk során a világon elõször sikerült bizonyítani, hogy a polyfenolok képesek csökkenteni a vérben a zsírok lebontása során keletkezõ káros termékek mennyiségét.” – mondta a kutató.

A kutatók hat férfi és négy nõ segítségével végezték vizsgálatukat, mely során az önkénteseknek három különbözõ ételt kaptak. Az elsõ csoport csak pulykahúst és vizet kapott, a második pulykából, fõzés után az ételhez adott polyfenolokból, valamint egy pohár borból állt, míg a harmadik sült polyfenolos pulykahúst és egy pohár bort tartalmazott. A vizsgálat során több alkalommal vér- és vizeletmintát vettek az önkéntesektõl, és a zsír lebontásából származó malondialdehid (MDA) szintjét mérték, melyet több korábbi vizsgálat is a szívinfarktus és egyéb krónikus szív- érrendszeri betegség kialakulását elõsegítõ hatásúnak mutatott. Megállapították, hogy az MDA szintje több mint négyszeresére emelkedett azokban, akik az elsõ csoportba kerültek, viszont szinte teljesen eltûnt a polyfenolt tartalmazó táplálékot fogyasztók mintáiból.

„Amíg elõszeretettel fogyasztjuk a ropogósra sütött cukorkákat, addig a kutatóknak folyamatosan újabbnál újabb módszereket kell kidolgozniuk az elfogyasztott ízletes táplálékok káros hatásainak kivédésére. A vizsgálat szerint pedig eljöhet majd egyszer az az idõ is, amikor anélkül ehetünk sült krumplit, hogy azzal az érelmeszesedés kockázatát fokoznánk.” – fejtette ki Dr. Gerald Weissmann, a közleményt megjelentetõ FASEB Journal fõszerkesztõje.