2024.04.20. - Tivadar

Kevesebb étel, lassabb öregedés

Kevesebb étel, lassabb öregedés
Ha egy nap csak 300-500 kalóriával ennénk kevesebbet, akkor csökkenthetnénk az öregedés jeleit és tovább élhetnénk - állítja egy új tanulmány.

A hormoncsökkenés akkor jelentkezik, ha elhagyjuk a nehéz ételeket, desszerteket. „Bebizonyosodott, hogy a kalória csökkentése ugyanolyan hatással van az emberekre, mint az állatokra.” – írta Edward Weiss tápanyag-és táplálkozástudományi docens. „A következõ lépés, hogy megfigyeljük, valóban csökkenti-e az életkorral járó szövetkárosodást.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kutatók már régen kimutatták, hogy a kalóriabevitel csökkentésével lassul az öregedés folyamata az egereknél és patkányoknál. A népszerû tudományos magyarázat szerint ilyenkor csökken a pajzsmirigy hormontermelése (T3), mely lassítja az anyagcserét és a sejtöregedést.

A Rejuvenation Research c. szaklap júniusi számában közzétett eredmények 50-60 év közötti, a változó koron már átesett, nemdohányzó, egészséges, de mozgásszegény életmódot folytató nõk körében készített kutatásból származnak. Az önkénteseket három csoportra osztották a kísérlet egyéves idõtartamára. Az egyik csoport napi 300-500 kalóriával csökkentette az energiabevitelét; a másik nem változtatott étkezési szokásain, ellenben rendszeres testedzésbe kezdtek; a harmadik csoport a korábbi életvitelénél maradt.

Míg a csökkentett kalóriaértékû táplálkozást és a testedzést folytató csoport tagjainak egyaránt csökkent a testzsír-tömege, a pajzsmirigy-hormon szintje csak a kevesebb táplálékot fogyasztó csoport tagjainál csökkent. Habár hosszabb távú megfigyelés szükséges annak meghatározására, hogy a T3 szintjének csökkenése valóban lassítja-e az öregedést, Weiss állítása szerint a kalória csökkentése mindenképp jó ötlet. "Rengeteg bizonyíték áll rendelkezésre, hogy a kalóriacsökkentés csökkenti egy sor népbetegség kockázatát, mint pl. a rák, a cukorbetegség vagy a szívbetegség. Ráadásul tovább is élhetünk.”

Weiss arra figyelmeztetett, hogy a kalóriacsökkentés nem elég, fontos a tápanyagokban gazdag, egészséges táplálkozás. Az anyagcsere hosszú távú lelassulása idõvel hajlamossá tehet az elhízásra. Weiss szerint az egészséges testsúly megtartásának titka a következetes táplálkozás és a rendszeres testedzés.